Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

Borsanın imajı nasıl düzelecek?

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vedat Akgiray'ın üç şapkası var. Akademisyen, işadamı-yatırımcı ve bürokrat. Açıkçası üç şapkasıyla, güven bunalımı yaşayan, gücünü ve etkinliğini yitirmiş sermaye piyasası için bulunmaz bir nimet. Akgiray sahip olduğu özellikleriyle sistem için açılım yapabilir! Çünkü kuruluşundan bu yana SPK bir tek başkan, 'Ali İhsan Karacan' döneminde zıplamış bir kurum. Ne yazık ki kurum uzun yıllar hep kış uykusuna yattı. Karacan'ın yaptıklarıyla hem 2001, hem de 2008 krizinde sektör dimdik durdu. Karacan zamanında takas emir düzeni, aracı kurum iç havuzlarının kaldırılması yoluyla müşteri bazında takas gibi en temel konularda düzenleme yapıldı.
Kusura bakmasınlar, diğer başkanlar piyasaya fazla bürokrat yaklaştı. Polis müdürü edasıyla sistemi baskı altına aldılar. Kurbağaları ürkütüp, sistemi küçülttüler. Amaçlarını gerçekleştiremediler, borsayı tabana yayamadılar. Tam tersine yatırımcı haklarını görmezden gelip, elbirliğiyle cam vazoyu kırdılar. Piyasanın cansuyu olan hisse senedi yatırımcısını un gibi elediler.

***

Artık ne hisse senedi piyasasında, ne de tahvil ve bonoda tabana yayılmış bir piyasa var. 2000'li yıllarda İMKB'de yatırımcı sayısı 2 milyona yaklaşmıştı. Ama bugün aktif hesap sahiplerinin sayısı devede kulak...
Dün sabah Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) üyeleriyle bir araya gelen Akgiray, durumun sürdürülemez olduğunun farkında. SPK'nın Anadolu'da insanın korktuğu bir kurum haline geldiğini söylüyor.
Diyor ki; " Anadolu'da borsa, İstanbul'da bir borsa var. 3-5 zengin firma, 3-5 tane manipülatör var. Bir şekilde dedikodu ile fiyatlama yapılıyor. Orada bir öcü var, bizden değil! Bunu gördük. 1990'ların ortasından itibaren borsanın imajı bozulmuş. Demek ki bir yanlış var."
***

Yaşanan güven bunalımı ile sistemin çalışmayacağı ortada. Başkan Akgiray da svot analizine dayalı, bürokratik performans ölçme sistemiyle işin gitmeyeceğini anlamış. Açık açık, "Mevcut bürokratik kadro ile yaptığım iş beni tatmin etmiyor, yerli ya da yabancı profesyonel danışmanlık hizmeti alacağım" mesajını veriyor.
Peki, Akgiray niye böyle konuşuyor?
Geçmiş başkanların yanlışı çok. Ekonomik genişleme döneminde koca İMKB'yi 300 şirkete mahkûm ettiler. Dünyada serseri mayın gibi paranın dolaştığı bir dönemde en az 1000 şirket halka arz edilebilirdi. Bunu göremediler. İMKB'nin gücünü sınırladılar. Piyasayı güdük hale getirdiler. Başkan Akgiray'ın dediği gibi sermaye piyasasını 40 ile 50 adama teslim ettiler. Tamam da suçlu kim? Borsanın imajı nasıl düzelecek?
Haydi tartışmaya!!!

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA