Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

'Dövmeye gittim, arkadaş olduk'

Birbirine kin ve nefretle bakan insanlar hangi noktada buluşur? Bulundukları nokta onları dostça kucaklamaya taşır mı? Kırıkkale Üniversitesi'nden Orhun Cellek, "Ülkücü hareketten geliyorum. Okulda biri, durmadan 'gönüllülük' diyor, 'paylaşmaktan' söz ediyordu. Konuşanı hep izledik. Baktık olmuyor, 7-8 arkadaş, 'Sen, hangi partinin gençlik kolusun?' diyerek dövmeye gittik. Döveceğimiz Mehmet Bahadır Teke, bizi, dövmekten beter etti. Arkadaş olduk. Şimdi Türk, Kürt, Alevi, Sünni dostlarım var. Ben Bozkurtum, kız arkadaşım Alevi" diyor.
Tokat Zileli Mehmet Bahadır Teke anlatıyor. "Dört yıl önce Kırıkkale Üniversitesi'ne girince, internetten burs aramaya başladım. Karşıma, "Toplum gönüllüleri" çıktı. Birbirimizle kucaklaştık. 2008 başında üniversitede, 'Bu faaliyetlerinizden hoşlanmıyoruz' dediler. Yılmadım. Beni dövmeye gelen arkadaşlarla birlikte geçen yıl 4 proje gerçekleştirdik."
Gençler, ortak dili yakalamış.
Toplumsal barış talep ediyor...

***
Fırat Üniversitesi'nden Ozan Deniz ile Yıldız Teknik Üniversitesi'nden Nagıhan Güraker, 2 yıldır "Kan akan ellerimizden boya akıyor" diyen tutuklu çocuklara gönül vermiş. "Aynı Gökyüzüne Bakıyoruz" projesiyle Bayrampaşa, Maltepe, Antalya ve Elazığ Çocuk tutukevinde çalışıyor.
Trakya Üniversitesi'nden Metin Erman Demirel, "Biz burada rekor kırıyoruz. Bu ülkedeki 19.5 milyon genç nerede?" diye soruyor.
Hakkâri Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğrencisi Süleyman Semen, "Taş atan çocuktuk. Şimdi toplum gönüllüsü olduk" diyor. Çok dilli, çok ırklı bir Türkiye özlemi var. "Barış Köprüsü" projesinde çalışıyor.
Hakkâri, Tunceli, Van, Ağrı...
Ne farkeder! Toplum gönüllüsü gençler, kucaklaşmak istiyor. Semen ile buluşmak için birkaç yıl önce Hakkâri'ye giden 4-5 toplum gönüllüsüne yetkililer, "Niye geliyorsunuz" deyince, gençler, muziplik yapıyor: "Bir bölüp çıkacağız" diyorlar.
Taban, birbirini dil, din, ırk, cinsiyet ayrımı yapmadan sımsıkı kucaklıyor!..
Gençler, genç olmanın ötesinde insan olduklarının farkına varmış...
***
5 yıldır toplum gönüllüsü olan ODTÜ'lü Kadir Celep, Gençlik İstihdam Derneği'ni kurmuş.
Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) ve işçi konfederasyonlarıyla birlikte genç istihdamı için eylem planı hazırlıyor.
Bilgi Üniversitesi'nden Mutlu, Ortadoğu sorunlarına çözüm arayan Oğuzhan, Yıldız Teknik Üniversitesi'nden Meliha, 9 Eylül Üniversitesi'nden Oğuzhan, Diyarbakır Kulp'tan Adnan, Erciyes Üniversitesi'nden Meltem, Muğla Üniversitesi'nden Nagihan, Hacettepe'den Emre, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nden İbrahim...
İşte gördüğünüz gibi farklı illerde yaşayan, farklı kültürlerden gelen Toplum Gönüllüleri Vakfı (TOG) Gençlik Konseyi gençleri, hafta sonu İzzet Baysal Üniversitesi'ndeydi.
17-24 arasındaki 400 genç hayallerini, projelerini anlattı..
Onlar, şiddetin yerine sevgiyi koymuşlar. Öteki demeyi unutmuşlar.
Darısı siyasetçinin başına!..

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA