Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

Garibanın 81 lirası uçuyor!

Türkiye'de 22 milyon insan çalışıyor. İşgücüne katılım oranı çok düşük, yüzde 50'nin altında. 6 milyon esnafımız, 3 milyon kamu çalışanımız var. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, ücretlilerin sayısı 13 milyon. Bunun 2 milyonu memur!.. 2 milyonu kayıt dışı çalışan!..
Geri kalan 9 milyon ücretli ise Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) çatısı altında... İşte bu 9 milyon ücretlinin 4.5 milyonu her aralıkta nefesini tutup, bir sonraki yıl alacağı ücretle ilgili Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun kararını bekliyor. Komisyon deyip geçmeyin! Kadro kalabalık. 5'i işveren, 5'i işçi, 5'i de hükümet temsilcisi olmak üzere 15 kişiden oluşuyor.
Asgari ücret bir sözleşme. Burada hükümet temsilcilerinin işi ne?
Kamu, 4857 sayılı İş Yasası'na bağlı olarak 500 bin kamu çalışanı adına pazarlık yapıyor. Ayrıca işçi-işveren temsilcileri arasında da arabulucu... Özel sektör adına işverenleri Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) temsil ediyor.
İşçilerin temsili ise hiç ama hiç demokratik değil. Üye sayısı baz alındığı için, en çok işçi, hangi sendikaya üyeyse, o işçi sendikası masaya oturuyor. Sonuçta 300 bin üyesi olan Türk-İş pazarlıkları yürütüyor.
İki işçi sendikası DİSK ve Hak-İş'in esamisi okunmuyor.

***
İşte bu meşhur komisyon yine toplandı. İlk tur yapıldı. Taraflar ücret telaffuz etmedi. Kasım enflasyonunu, özellikle son bir yıldaki gıda fiyatlarındaki artışı beklediler. Buna göre hesap yapıyorlar:
TİSK: 2010'un ikinci yarısında bir asgari ücretli işçi, işverene 1600 liraya mal oluyor. Rekabet gücümüzü kaybediyoruz...
Türk İş: 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı 862 TL, yoksulluk sınırı 2 bin 807 TL, tablo ortada!..
Hükümet: Seçim ekonomisi uygulamayacağım. Bütçeme uygun davranacağım.
İstihdam sorunu var ama asgari ücretliyi memnun edeceğim, diyecek. Böylece pazarlıklar sürüp gidecek.
Gelin görün ki, asgari ücretle çalışan gençlerin gözü kulağı komisyonda değil, Meclis'te!..
Çünkü torba yasa tasarısında 16 yaş altı ve 16-18 yaş ile ilgili önemli bir detay var. "Asgari ücrette 16-18 yaş arasında artık 18 yaş baz alınacak!" deniliyor. Olan garibana oluyor. Neden?
2010 ikinci yarıda 16 yaş altı net 518 lira, 16-18 yaş arası ise 599 lira ücret alıyor.
Eğer, bu tasarı yasalaşırsa, değişiklikle, 16-18 yaş arasındaki asgari ücretlinin 81 lirası uçacak. Herkes 1 yaş altı kapsamına girecek.
Stajyer ve çıraklıktan 229 lira alanların ücreti 178 liraya inecek.
Acaba Türk-İş, pazarlık masasında bu duruma ne diyecek?

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA