Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

Çin'e 'Neredeydiniz' dedirten bankacılar

Bugün yazdığımız konunun aktörleri 40 kişiden oluşuyor... Küresel köyün 40 aktörünün misyonu, Türkiye'yi kalkındırmak!..
Paraya yön veriyor, yatırımların finansmanını sağlıyor, hayatımızı kolaylaştırıyor ve her yıl Türkiye'ye 1 milyar dolar getiriyorlar. Sürdürübilir büyüme için taze para şart. Para bulmak kolay mı?
Son 5 yıldır, büyük yatırımların finansmanına imza atan ve en önemli kalede top oynayan 40 aktör, yatırım bankacılığında da farklı bir çığır açtı.
Geçen hafta UniCredit Menkul Değerler için önemliydi. Uzun yıllar sonra, İMKB'de gerçek bir halka arza imza attılar. TSKB'nin yüzde 25'ini yerliye sattığı Emlak Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı'nın yüzde 75'ini uzun vadeli yatırım yapan yabancı fonlara satıp, ülkeye bir çırpıda 500 milyon dolar giriş sağladılar.

***
İyiyi anlamak için kötüyü de görmek lazım! Türk yatırımcısı geçmişte kötüyü gördü ama bugün tablo değişiyor.
Sonuçta ticari ya da kurumsal, ne farkeder?.. Bankacılık, vatandaşın 30 kuruşuna göz dikmek, "Paradan para kazanacağım!" diye çırpınmak değil. Bankacılık, parayı yeni üretim alanlarına yönlendirerek, işsize iş yaratmak, ülkeyi kalkındırmak, gelecek kuşaklara zenginlik bırakmaktır.
***
İtalyan bankası UniCredit, iyiye en güzel örneklerden biri. UniCredit, Türkiye'yle 7 yıl önce tanıştı. 1993'te Türkiye'ye gelen Alman yatırım bankası HVB'yi 2003'te satın aldı, UniCredit Menkul Değerler ortaya çıktı. Bizim kahramanlarımız da UniCredit'te görevli.
Küresel kriz öncesi Londra, New York gibi önemli finans merkezlerindeki kariyerlerini, "Gelecek vatanımızda" diyerek bırakıp Türkiye'ye geldiler.
145 yıllık piyasa deneyimini arkasına alan yatırım ekibi, ana merkezlerinin ortaklık yaptığı 22 ülkeyle bağlarını sıkı tutuyor. Yapı Kredi Bankası'nın yüzde 50'sini satın alan UniCredit, ticari bankacılıkta yoluna Koç Holding'le devam ediyor.
Başarıda sınır tanımıyorlar.
UniCredit Yatırım, bir ay önce Çin'in kapısını araladı. Trilyon dolara yakın fon yöneten ve sadece tek bir fonu 100 milyar dolar olan Çinli kadın fon yöneticisi bile şapka çıkartmış. Ünlü yönetici, "İlk kez Türkler kapımızı çalıyor, daha önce neredeydiniz?" demiş. Türklere, "Çok oluyorlar" denilmesi normal değil mi?
Normal... Elde edilen başarıyı kırka bölersek, karşımıza "muhteşem" çıkıyor...
Yatırım bankası lisansları henüz yok ama ekip muhteşem, başarı muhteşem.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA