Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

Rüzgârımız çok güvenliğimiz yok!

Bütçe maratonu hepimizi yine ekran başına kilitleyecek!..
Tartışmalar, eskisi gibi heyecanlı olur mu, göreceğiz. Ancak memleketin halini görmek için televizyon izlemek şart değil.
Bütçede tek fark, eskiden faiz dışı fazlaya çok önem verilir, yatırıma ayıracak para kalmazdı.
2011 bütçesinde yatırıma ağırlık verildi. Faiz dışı fazla çapa olmaktan çıktı. Faiz dışı fazla da azaldı, faiz yükü de... Eskiden, bütçeyi, "kırk katır mı, kırk satır mı?" diye izler, ikiz açıklara kafa yorardık! Hem bütçe, hem de cari açığa bakardık... Şimdi bütçe açığına takılmıyoruz bile.

***

Yapısal sorunumuz olan "cari açık" yetiyor!.. Üstelik sadece bizden de kaynaklanmıyor, yurtdışındaki gelişmelere bağlı seyrediyor.
ABD, 600 milyar dolar ek bir parayı piyasaya sürecek. Bu kadar yüksek meblağ, yüksek getiri sağlayan pazarlara gidecek...
Yani bizim gibi ülkelerin cari açığını besleyecek. 2010'da cari açık faturası 35 milyar dolar. Orta Vadeli Program'a (OVP) göre, 2012'de cari açık 50 milyar dolar olacak.
***

Cari açığı,"petrol ve doğalgaz" besliyor. Enerji açığımız ortada... Bir an önce, yapılamayan enerji yatırımlarını hayata geçirmeliyiz. Türkiye'nin 10 milyar euro yatırım yapması gerekiyor.
Nükleerde yolculuk sürüyor ama yenilenebilir enerjide yasa tasarısını çoktan Meclis'in tozlu raflarına kaldırdık! Ancak her şeye rağmen Türkiye, yenilenebilir ve çevreci enerjiyi kullanmaya başladı.
Güneş, su ve rüzgâr...
Fakat rüzgârda Genelkurmay, güvenlik gerekçesiyle hesapları altüst etti.
Kimse konuşamıyor.
***

Sorun, 2 yıl önce başladı.
Rüzgâr için EPDK'ya başvurarak lisans alan 109 şirket, kolları sıvadı, işe koyuldu. Türbin üretemiyoruz. Dünyada rüzgâra talep çok, siparişler en erken bir yıl sonrasına teslim ediliyor...
Bizim şirketler vakit kaybetmemek için içeride bürokrasiyle boğuşurken, G.Kore, İspanya ve Fransa gibi ülkelere de türbin siparişi verdi. Rüzgâr santrallerinin kurulacağı bol rüzgârlı ve dağlık sahalar askeri havalimanı ile radar alanları içinde. Şirketlerin EPDK'dan izin alması yetmiyor! Genelkurmay'dan da özel izin gerekiyor.
***
Şirketler vakit kaybetmedi.
Genelkurmay'a başvurdu. "Türbinlerin radar ve dinleme tesislerine zarar verip vermeyeceğine bakmam gerekiyor" diyen Genelkurmay kimseye tek yanıt vermedi. Milli Savunma Bakanlığı kanalıyla EPDK'ya başvurdu. "Birlikte çalışalım" dedi. Bir yıl önce, EPDK ve Genelkurmay özel bir komisyon kurup, çalışmaya başladı.
Fakat bir yıldır bu komisyondan tek bir karar bile çıkmadı... Karar bekleyen çoğu yatırımcının ise siparişi ve parası yandı. Bazılarının lisansları iptal oldu.
AB, çoktan işi çözmüş, kuralları koymuş, yönetmelikleri çıkarmış.
Onlar da NATO ülkesi, Türkiye de!..
Acaba bizim Genelkurmay, güvenlik konusunda neden çekiniyor?
Biri bana anlatsın.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA