Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

Everest'in zirvesine güneşi taşıdılar

Nepal'in başkenti Katmandu'dayım. Everest'e 5 bin 200 metrede yapılan yedi adet solar panelli baz istasyonunu göreceğim. Dünyanın en yüksek 3G istasyonunda bataryalar üç gün kesintisiz elektrik taşıyor, beş günde şarj oluyor. Everest'in zirvesine güneşi taşımak ise en çok dağa turist taşıyan helikopter ve küçük uçak pilotlarını sevindirmiş. "Arama ve kurtarmada daha rahatız" diyorlar.
Sevinen sadece pilotlar mı?
Bu kez Katmandu'ya bir saat uzaklıktaki Kotdada köyündeyiz.
Köylüler, elektrik ve cep telefonuyla iki yıl önce tanışmış, şimdi "Her evde iki cep telefonu var" diye hava atıyor. Suudi Arabistan'a çalışmaya giden yakınlarıyla konuşuyorlarmış.
Mobil iletişim halk üzerinde "uyarıcı" etki yapmış.
Nüfusun yüzde 90'ı okuma yazma bilmiyor ama yaşlı genç hepsi sim kart kuyruğunda. 32 milyon tanrısı olan bu ülkede hiç tartışmasız yeni tanrı sim kart. Telia Sonera'nın sahibi olduğu Nepalcell (Ncell) 40 bin noktada satış yapıyor. Sim kart almak isteyenler, okuma bilmedikleri için mühürle parmak basıyor, evlerini çizerek tarif ediyor.
Teknoloji rüzgârı sim kartla esiyor.

***

Peki günde 16 saat elektrik kesintisi olan, dünyanın en yoksul ikinci ülkesi Nepal'de TeliaSonera ne yapıyor? Mobil telekom hizmeti veriyor. Nepal'in en büyük yabancı yatırımcısı.
Altyapıya 300 milyon dolar yatırmış.
Üç yıl önce ülkenin ikinci büyük GSM operatörü Mero Mobil'i satın alıp, Nepalcell'e çevirmiş. Ncell, 2010'da ortalama yüzde 105, 2011'de her bir çeyrekte ortalama yüzde 67 büyümüş. 2011'i 280 milyon dolar gelirle kapatacak.
1800 adet baz istasyonu var. 38 adet olan solar baz istasyonu sayısı 2012'de 91'e çıkacak.
Üzerinde çalışılan güneş panelli yeşil baz istasyonlarından verim alınırsa, dünyaya yeşil enerjili baz istasyonu inovasyonu sunulacak. 30 milyon nüfusu olduğu tahmin edilen Nepal'de, 14 milyon cep telefonu abonesi var.
Ncell, 6.8 milyon aboneyle pazar lideri, Nepal Telekom'u geride bırakmış.
6.8 milyon abonenin 500 bini ise 3G kullanıyor! Avrupalı ve ABD'li seçkinlerin "huzur" ülkesi diye tanımladığı Nepal'de nüfusun üçte ikisi yoksulluk sınırının altında yaşıyor.
İş, üretim yok ama cep telefonu kapış kapış gidiyor!..
***

TeliaSonera, Avrupa'nın beşinci büyük telekom şirketi. Türkiye'de Turkcell'in, Rusya'da Megafon'un azınlık ortağı.
Gelecek stratejisini, dünya nüfusunun yüzde 75'inin, enerji kaynaklarının dörtte üçünün yer aldığı Avrasya odaklı çizmiş.
Bölgesel uluslararası bir şirket olarak Kazakistan, Azerbaycan, Gürcistan, Moldova, Tacikistan, Özbekistan ve Nepal gibi Avrasya'nın büyümekte olan pazarlarında yatırım yapıyor.
TeliaSonera'nın Kurumsal İletişim'den Sorumlu Avrasya Başkan Yardımcısı Erim Tayanlar, "Nepal'in en büyük yeşil yatırımcısıyız. Kazakcell'i Londra Borsası'na yolluyoruz. Biz, sadece Turkcell değiliz. Farklılığımız görülmeli" diyor.
ABD'li ünlü stratejist Brzezinski'nin dediği gibi: "Avrasya'ya egemen olan dünyaya egemen olur."

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA