Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

Kazaklar İMKB'de ışık görmüyor mu!

Dünyanın en büyük 17'nci ekonomisiyiz. İstanbul'u finans merkezi yapmaya çalışıyoruz. İMKB birçok fonun gözdesi. Durum böyleyken bölgesel liderliğe oynayan Türkiye'nin borsasında niye bir tane bile yabancı şirket yok! İşte kafa yormaya değer konu. Balkanlar, Ortadoğu ve Avrasya'da çok kârlı şirketler var. Arayış içindeler. New York, Londra gibi gelişmiş borsalar, bu şirketleri kapmak için her tür avantajı sağlıyor.
Peki, İMKB ve SPK ne yapıyor?
Ne yazık ki SPK, İMKB'yi izlemekten bıkmadı.
İMKB de enerjisini olduğu gibi SPK'ya ayırdığından yurtdışında yabancı şirket ziyareti yapmaya pek fırsat bulamıyor. Böylece altın tepsideki balıkları bir bir kaçırıyoruz. Tıpkı Kuzey Irak'ta faaliyet gösteren Genel Enerji'nin halka açılmak için Londra Borsası'nı tercih etmesi gibi.

Kaçan fırsata iyi bir örnek ise Kazakistan'daki dört mobil operatörden biri olan Kazakcell (Kcell).
***
Bu şirket Avrasya'da altyapıya 5 milyar dolar yatıran TeliaSonera'nın en önemli operatörü.
Fiyat rekabetine girmiyor. Kişi başına abone geliri 10.7 dolar. Kârlılık oranı yüzde 56. Cirosu, 1 milyar 63 milyon dolar. 16 milyon nüfuslu ülkede 10 milyon aboneye sahip. Cep telefonu penetrasyonunun yüzde 125'e çıktığı ülkede, geniş coğrafyanın zorluklarına rağmen data geliri toplam gelirlerinin yüzde 10'unu geçmiş.
Kcell'in Türkiye için daha başka anlamı var.
Hisselerinin yüzde 51'i Fintur'a, yüzde 49'u Kazak Telekom'a ait. Fintur deyip geçmeyin! Yüzde 41.45 hissesi Turkcell İletişim'in, yüzde 58.55 ise TeliaSonera'nın.
Kazakcell, Türklerin yönettiği, Türklerin yarattığı başarılı bir model.
Avrasya'nın merkezinden çıkıp finans kapitalin göbeğine oturmak istiyor.
***

Bu yolculukta 20 yıl önce bağımsızlığını 17 dakikada tanıdığımız Kazakistan'ın Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev'in isteği ağır basıyor. Kazak Telekom'da özelleştirme kapsamında geçen mayısta, Fintur'un ortaklarına, "Yüzde 49 hisseyi alıp, bunun yüzde 24'ünü halka açar mısınız" diye öneri getirmiş.
İlk teklifin yapıldığı Turkcell İletişim öneriyi kabul etmemiş. Diğer ortak TeliaSonera ile görüşmeler başlamış, 21 Eylül'de de Telia- Sonera ile Kazak Telekom yüzde 24 artı 1 hisse satışı konusunda ön anlaşma imzalamış. Dün, Kazak Telekom yöneticileri, Telia-Sonera'nın Avrasya Başkanı Tero Kivisaari, Orta Asya Bölgesel CEO'su ve Kcell CEO'su Veysel Aral'la birlikte halka açılma toplantısındaydı.
Şirket, Mayıs 2012'de halka açılacak, yüzde 49'un piyasa değeri 1.5 milyar dolar.
Londra borsasına gidecek diyorlar! Henüz kesinleşen bir şey yok.
Diyeceğimiz, vakit var. SPK ve İMKB ne yapıp edip, bu başarılı şirketi Türkiye'ye taşımalı. Almatı'dan edindiğimiz izlenim bu.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA