Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

Riskli bölgeye yeni model

Kabul etsek de etmesek de onlar Türkiye'nin sayılı marka sektörlerinden. Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) çatısı altında örgütlendiklerinde içinde yaşadıkları coğrafyayı inşa edeceklerini düşünmüyorlardı belki de!
60 yılda 205 milyar dolarlık projeye imza attılar. Her işin ve zorluğun üstesinden geldiler. Üstüne üstlük AB'ye bile girdiler!
Sakın yanlış anlamayın!
Bunu diyen ben değilim, Avrupa İnşaat Sanayi Federasyonu (FIEC) Başkanı Wilhelm Küchler, 2004'te söylemiş bunu.

***

Perşembe akşamı Ankara'da TMB'nin 60'ıncı kuruluş yıldönümü resepsiyonundaydık. Törende coşku da vardı kaygı da...
Özellikle Irak ve Libya'daki dönüşümleri müteahhitlerimiz yakından izliyor.
Libya'daki Geçici Konsey'in iyi niyetli olduğunu düşünüyorlar. Bunun nedeni 400 milyar dolarlık hak edişlerin ödeneceğine ilişkin yapılan açıklama.
Libya konusunda TMB, Türk-Libya İş Konseyi ve Ekonomi Bakanlığı birlikte çalışıyor. TMB Başkanı Emin Sazak, "Şubatta küçük bir müteahhit grubu olarak Libya'ya gideceğiz. ABD ve İngiltere'deki yatırımcılarla ortak projeler yapmak istiyoruz. Yeni bir finansman modeli üzerinde çalışıyoruz. Aralık'ta Londra'da yaptığımız toplantıyı martta ABD'de yapacağız" diyor.
***

Peki, Irak'taki müteahhitlerin durumu ne?
Son üç yıldır pek bir şey yapamıyorlar. Ama ondan önce Irak'taki Kürt Bölgesi'nde müteahhitlerimiz çok iş yaptı çok...
Orta Irak dediğimiz Bağdat ve çevresi, güvenlik nedeniyle hep riskliydi. Çalık Grubu dışında bu bölgede büyük iş yapan çok az şirket var.
Güney Irak ise siyasi bir bölge.
Birkaç Türk şirketi Güney'de küçük çaplı işler yapıyor. Yüksel İnşaat'ın ofisi var. Büyük iş yapılır mı? İşte kimse artık buna yanıt veremiyor. Garantili iş yapmadığınız sürece Irak artık riskli!

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA