Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

Balkan hamlesi sınırları yıktı

Yeşil pasaporta bile vize isteyen AB ülkesi Bulgaristan, nihayet Türkiye gerçeğini kabul etti. Demirperde asıl şimdi yıkılıyor. NATO korkusuyla Türkiye'den uzak kalan Bulgarlar, uzlaşıcı ve gelir getirici hamleler yapmaya başladı. Türkiye'nin Balkanlar'da uyguladığı ekonomik çıkara dayalı hamleler meyve veriyor.
Bugün önemli bir gün. Ankara ve İstanbul'da Balkan çıkarması var. Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov, altı bakanı ve kalabalık bir heyetle Ankara'ya geldi. Başbakan Erdoğan'la görüşecek. Asya ile Avrupa arasında bilgi otobanı olmak isteyen Türkiye için bu gezinin çok önemli bir boyutu var. Çünkü Türkiye'nin markası Turkcell, 15 gün önce, merkezi Sofya'da olan VIVACOM'a teklif verdi. Sonucu bekliyor. Hatırlatmakta fayda var. VIVACOM'a daha önce açılan ihalelerde Türk Telekom teklif vermiş ama sonuç alamamıştı. İnşallah bu kez ipi Turkcell göğüsler.

***

VIVACOM, geniş banda sahip, finansal açıdan güçlü ve kârlı bir şirket. Bulgaristan'da sabit pazarın yüzde 80'ine sahip, mobil pazarda üçüncülüğe oturmuş. Bu özelliğiyle yatırım avına çıkmış sıcak foncuların ve kâr peşinde koşan bankaların kuşatması altında...
Kolay mı? Turkcell, Bulgaristan'daki yarışta lobi yapma potansiyeli çok fazla üç güçlü rakiple yarışıyor. Kim bu rakipler? İlki Rus Bankası VTB'nin başı çektiği banka konsorsiyumu. İkincisi, batık İzlandalı bir milyardere ait Novator fon. Üçüncüsü, Pamplona Capital adıyla yarışa katılan İngiliz fonu.
Açıkçası yarışta doğru dürüst bir telekom şirketi yok. Bir tek Turkcell var.
***

Küresel krizde "nakit kral..." Böyle bir yarışa katılmak isteyen şirketlerin nakit gücü yüksek olmalı. Dokuz ülkede yatırım yapan, Balkanlar'da bir tek Moldova'da faaliyet gösteren, bizim nakit kralı Turkcell, bakalım bu defa ne yapacak? Turkcell'i yöneten beyaz yakalılar işini yapıyor. Bir türlü bir araya gelemeyen yönetim kurulu ile üç ortak acaba bu kez ne yapacak? Birbirlerine yine çelme mi takacaklar? Birlikte lobi mi yapacaklar?
Üç patron Türkiye'ye karşı sınav verecek. İki yabancı ortak, ALTİMO ve TeliaSonera'nın Sofya yolculuğunda izleyeceği tavır bu açıdan izlenmeye değer.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA