Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

Lale kardeşliği

Vatandaşı mutedil, dindar, ticaret esaslı çalışıyor. Dünyada tarımda en yüksek verimliliğe sahip ülke. Çiftçi başına düşen gelir 50-55 bin euro. Yüksek teknoloji dersen var, açık inovasyon dersen var.
Sağlıkta, kentsel dönüşümde, eğitimde lider. Hollanda, toprağına ve denizine hep sahip çıkmış.
Orta sınıfın aydınlanmasına dönük tavrıyla, bilimle dini, ticaretle sanayiyi, siyasetle ekonomiyi birleştirip, 130 yıl dünya ekonomisine yön vermiş. Laiklik tartışmasında Hollanda'dan ders almalıyız.
Hollanda ve Türkiye, birbiriyle hiç savaşmamış. 400 yıldır ilişkiler sürüyor.
İşte bu yıl, iki ülkenin hükümetleri ayırdıkları 10 milyon lira bütçe ve sponsorların desteğiyle 400 yıllık dostluğu kutluyor.

***
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Hollandalı meslektaşı Uri Rosenthal'le birlikte gongu 15 Şubat'ta, Amsterdam'da çaldı.
Türkiye'de açılışı, ilişkileri simgeleyen "Sultanlar, Tüccarlar, Ressamlar" sergisiyle Pera Müzesi yaptı. Sergi, 1 Nisan'da Amsterdam'a dönüyor. Arkasından Sakıp Sabancı Müzesi'nde 2.5 milyon Euro'ya gelen Rembrandt Sergisi açıldı.
Hollanda'nın İstanbul Başkonsolosu Onno Kervers ile Hollanda Yabancı Yatırım Ajansı Bölge Direktörü Deniz Mısır, etkinliklerin yaratacağı ivmeden umutlu. 6 milyar doları bulan ticaret hacminin büyüyeceğini düşünüyor.
Dostluk yılında bakanlar, başbakan, cumhurbaşkanı düzeyinde ziyaretler yapılacak. Spordan sergilere, konserlere, ekonomiyle ilgili pek çok toplantıya imza atılacak.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül 17 Nisan'da Hollanda'ya gidiyor. Büyük ihtimalle Hollanda Kraliçesi Beatrix Willhelmina Armgrad'ı Türkiye'ye davet edecek. Gül'e bu ziyarette özel lale verilecek!..
***
Hollanda laleyle tarım devrimini yaptı. Tarımsal üründen nasıl ulusal marka yaratılıp, küreselleşir, bunun dersini veriyor. Dünyada çiçek adıyla tanınan tek ülke. Bu topraklarda da 283 yıl önce bir Lale Devri yaşandı! Resmi tarihimizde bu dönem, Osmanlı'nın çöküşü diye geçer.
Lale kültürümüz bununla sınırlı.
Fakat yüzyıllarca önce Türkiye'den kaçırıldığını, tülbentle sarıldığı için adına "Tulip" dendiğini söyleyerek kendimizi "Lalenin patronu" olarak görmekten bir türlü vazgeçemiyoruz. 10 yıldır laleyi ülke simgesi olarak kullanıyor, 200 uçaklık havayolu filomuzu laleyle uçuruyoruz.
Dostluk yılında, laleli uçakla, lale simgeli ülke; laleyi, ulusal çiçek kabul eden ülkeyle yolculuğa çıktı.
Lale kardeşliği ne getirir? Bilge Hollanda ile öğrenmeye hevesli Türkiye'yi izlemeliyiz. Lale güzel ama kısa ömürlü.
400 yıldır süren ilişki böyle güzel devam etmeli.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA