Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

Ateş hattında hassas denge

Komşudaki yangın bir türlü söndürülemiyor! Akrabalarımızın yaşadığı acı hepimizi üzüyor! Demokratik(!) ve insan haklarına saygılı(!) bir Türkiye'nin Suriye'ye arkasını dönmesi mümkün mü?
Komşudaki sorunun bizim açımızdan insani ve ekonomik olmak üzere iki önemli boyutu var. Suriye'de devlet, insan haklarına ağır silahlarla saldıran bir anlayışla yola devam ediyor. Bu durum iç sorun olmaktan çıktı. ABD, AB, Rusya ve Çin iki arada bir derede... Saldırıları görmezden geliyorlar.
Oysa hepsinin bölgedeki geçmişi kirli.
Türkiye, 1923'ten bu yana komşularıyla savaşmamış, 89 yıldır komşularına silah sıkmamış, tertemiz bir ülke.
1 Mart 2003'te Irak Tezkeresi'ne "Hayır" diyerek itibar kazandı. Şimdi Suriye'yi izliyor. Asla, "Hele yangın bitsin, durumu gözden geçiririz" demiyor.

***

"Irak'taki hatayı tekrarlamayalım. Suriye'de yıkım ve ölümlere yol açmayalım ki gidişat bu yönde..." diyor Prof. Dr. Mesut Hakkı Caşın.
Bölgesel siyasi istikrar analizi yapan S Bilişim'in Suriye raporunu hazırlamış.
Rapor çarpıcı:
"1 Mart 2003'te dünyanın itibarını kazanan Türkiye, Suriye'de bu fırsatı tekrarlamalı. Dünyanın güvenini tekrar kazanmalı. Irak'taki fatura ABD'ye kesildi. Suriye'ye olası müdahale, bizim Kürt sorununda kötü sonuçlara yol açar söylemi doğru değil. Tam tersine, olumlu etkileri daha fazla olur. Suriye'deki Kürtlerin statüsünü ve haklarını gözeten Türkiye, Kürt sorununda ayakbağı olan kötü standartları bertaraf edebilir. Neticede Türkiye'nin demokratikleşmesi İran, Irak ve Suriye'nin demokratikleşmesiyle mukayese bile edilemez. Suriye'nin Türkiye eli ile yeniden yapılandırılması İsrail, Kıbrıs ve Doğu Akdeniz sorunlarında bize müthiş bir üstünlük sağlar."
***

O halde Türkiye ne yapmalı?
A Haber Güvenlik Danışmanı Mete Yarar, "Uluslararası toplumun bakışının netleştirilmesini sağlamalı. Türkiye'nin tezinin kabul edilmesi için uğraşmalı. İnsani anlamda da Suriye halkına Türk halkının yanında olduğunu göstermeli..." diyor.
Bizim ülke olarak tezimiz ne?
Başbakan Erdoğan'ın altını çizdiği, "Esad artık iktidarda kalamaz. Suriye'nin demokrasiden başka çıkış yolu yok" söylemi tabii ki.
Yarın İstanbul'da Suriyeli Muhalifler toplanıyor. Toplantıya 70 ülke katılacak. Önemli. Suriye sorununun uzaması özellikle Güneydoğu'da ticari dengeleri olumsuz etkiliyor.
Diyorum ki, olaya insani açıdan yaklaşalım ama ekonomik faturayı asla atlamayalım. Sanki savaştaymışız gibi her ay ekstra maliyet ödemek hangi ülkeye yarar sağlar!

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA