Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

Vargı ve Akpınar'a çağrı!

90'ların başında hayalini kurduğu GSM şirketinin dosyasını koltuğunun altına alıp iş dünyasının en büyük patronlarının kapısını çaldığında kimse Murat Vargı'ya inanmamıştı; Mehmet Emin Karamehmet dışında!..
Haklılığını yıllar sonra ortaya koydu koymasına da bir bakın, bugünkü Turkcell ile yola çıkılan Turkcell aynı mı?
Vargı'nın öncülük edip yola çıktığı Turkcell'de yaratıcılık, enerji, heyecan ve umut vardı. Bugünkü Turkcell'de kaos, karmaşa ve kavgadan oluşan anlamsız bir kilitlenme hüküm sürüyor.
Türkiye'nin en önemli şirketlerinden Turkcell, stratejik yönetimine dair kararlar alamıyor. Üç ortak, bağımsız yönetim kurulu üyeleri konusunda uzlaşamıyor. Ana sözleşme değişikliğini bile öneremediler!
TeliaSonera ve Altimo, yönetim standartları konusunda Çukurova Holding'le anlaşamıyor. Yüzde 13.8 hissesiyle Çukurova'nın yönetimi elinde tutmasından çok rahatsızlar. Çukurova ise kurucu ortak olmanın avantajını sürdürme derdinde.

***

Düğüm Turkcell İletişim'de sıkışıyor. Şirket halka açık, New York Borsası'nda işlem görüyor ve Turkcell Holding'e bağlı. Turkcell Holding ise Çukurova Telekom Holding'in çatısı altında.
Çukurova Telekom'un yüzde 49'u Rus Altimo, yüzde 51'i de Çukurova'ya ait. İki şirket için bütün mesele Turkcell İletişim'deki yüzde 13.8'lik hissenin kimin olacağı.
Çukurova Telekom Holding'deki iki ortak Londra'daki temyiz süreci bitmediği için menfaatlerini riske sokacak bir hareketten kaçındı. Dolayısıyla Çukurova Telekom'da genel kurula Turkcell Holding'i temsil edecek bir aday atanmadı. Bu tıkanıklık Turkcell Holding vasıtasıyla Turkcell İletişim'e yansıdı.
Böylece genel kurulun içi boşaldı. Sadece adı kaldı.
***

Peki, Turkcell'in bu noktaya gelmesinde büyük hata kimin? Hiç tartışmasız SPK'nın. Olanı biteni izlemek yerine arabuluculuk yapsaydı, işler bu noktaya gelmezdi. SPK inisiyatif almalıydı. Üç ortağı bir araya getirip anlaşmaya zorlamadı. Artık genel kurulla piyasayı oyalamanın zamanı geçti.
Türkiye'nin en değerli şirketinin yönetimi felç...
Turkcell'de yarın dananın kuyruğu kopmayacak!.. Kuyruk çoktan koptu!..
SPK'nın bundan sonra izleyeceği yol belli. Mahkemeden bağımsız üye tayin edilmesini isteyebilir. Yine çözüm olmazsa SPK veya küçük ortaklardan biri, mesela Murat Vargı kayyum talep edebilir.
Keşke etse! Bir de eski genel müdür Muzaffer Akpınar yönetime getirilebilse...
Turkcell'de düğüm işte o zaman çözülür.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA