Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

Enerji liginde erken final

Bu coğrafyada akıllı olmayan düşer, sittinsene ayağa kalkamaz! Değerlendirme, stratejist Dursun Yıldız'a ait. Yıldız, bölgenin jeopolitiğinde hızlı değişimin dinamiğini görmeyen ülkelerin kaybedeceğine dikkat çekiyor. Hatta "Küresel güçler bölgede enerji liginin erken finalini oynuyor" diye yorum yapıyor. Demek ki, bölgeyi bırakan küresel güç enerji oyununda çok önemli bir mevzi kaybedecek.
Kim bu küresel güçler?
ABD bölgedeki stratejik üstünlüğünü devam ettirmeye kararlı.
Daha önceki denemeleri başarısız olan AB krizle boğuştuğu için politika geliştirmekte çok zorluk çekiyor.
Oyunu bozan Rusya ve Çin.
Her iki ülke yakın coğrafyamızda etkili olma arzularını çok net ortaya koydukları için bölgedeki oyun, "küresel stratejiye" dönüşüyor. Bu da ABD'nin hesabını bozuyor.

***

Oysa enerji liginde asıl final Orta Asya'da oynanıyor! Bizim bölgede oynanan oyunun adı, Orta Asya'ya ulaşan petrol, doğalgaz ve ekonomik aktivite yolunun güvenliğinin sağlanmasından başka bir şey değil.
Hal böyleyken küresel aktörler neden bölgedeki finali erken oynuyor? Daha az aktörle Orta Asya'ya ulaşmak için elbette. O halde Başbakan Erdoğan'ın Moskova gezisini nasıl okumalıyız?
Yanıt: "Başbakan oyundaki rolümüzü hatırlattı" diyen Stratejist Yıldız'dan geliyor: "Ankara ve Moskova bölgede istikrarsızlığın yaratacağı olumsuz sonuçlar konusunda görüş birliği içinde.
İstikrar Türkiye için olmazsa olmaz koşul."
***

Büyümek için sıcak paraya, sermaye açığını kapatmaya ve ucuz enerjiye ulaşmaya ihtiyacımız var. Eğer bölgede istikrarsızlık başlar, İran oyuna dahil olursa ortalık karışır. Parçalanan Suriye ve Irak, bölgenin en önemli enerji aktörü İran ile boru hatlarının güvenli yolu Türkiye'yi karşı karşıya getirir. Böylece Cebelitarık'tan başlayıp Orta Asya'ya ulaşacak yolun güvenliği sağlanamaz.
Sorun bu.
Suriye, enerji yolunda güvenilir hale getirilmesi gereken bir ülke. Doğu Akdeniz bunun kilit taşı.
Anahtar oyuncu da Türkiye.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA