Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

Hatay'a hayat öpücüğü

Daha bir ay önce Cilvegözü Sınır Kapısı'nda in cin top oynuyordu. Bir hafta önce kapının önüne 300 tır birden yığıldı. Reyhanlı Belediye Başkanı Hüseyin Şanverdi, Hatay'ın iki vali yardımcısı, gümrük ve taşıma sektöründen temsilciler hemen bir araya geldiler. Yığılmanın yaratacağı güvenlik riskini konuştular. "İnsani yardım malzemesi, gıda ürünleri, çimento taşıyan Türk tır'ları Suriye sahasına girmemeli" kararını aldılar.
Cilvegözü'nün karşısında Bab-El Hawa Kapısı var.
Suriye Ordusu bu sahadan çekildi, kontrol Müslüman Kardeşler'de...
Türk yetkililer, Müslüman Kardeşler'in temsilcilerini çağırıp aldıkları kararı bildirdiler. Bir haftadır insani yardımı ve ihraç ürünlerini Cilvegözü'nün tam çıkış noktasına bırakıyoruz. Suriye TIR'ları da bu malları yükleyip dağıtıyor. Günde 600-700 dolara insani yardımı ve bazı malları taşıyan yaklaşık 200 araç Hataylı nakliyatçı için geçim kapısı oldu.

Bir çeşit suni teneffüs bu. İhracatımızın yarısını Suriye üzerinden Ortadoğu ve Körfez ülkelerine yapıyorduk. Kazanç kapısının açılır gibi görünmesi Hatay'ı kurtarır mı?
***
Perşembe günü Hatay'daydım. Hem Mustafa Kemal Üniversitesi'nde düzenlenen Lojistik Zirvesi'nde Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Başkanı Ruhi Engin Özmen'i dinledim hem de UND'nin eğitim merkezinin açılışına katıldım.
Özmen, "Destek görmedik ama ağlamıyoruz. Travmayı atlatmaya çalışıyoruz" dedi.
Hatay'da lokantalar dolu, sokaklar hareketli. Bir taraftan da "bomba düştü filan" diyorlar. Savaş ve terör kanıksanırsa ne olur? Hatay'daki görünüm beni ürküttü. Asıl travma bu olsa gerek.
Taşımacılığın kalbi sayılan kent İskenderun, Mersin ve Taşucu'ndan Mısır ile Lübnan'a yapılan Ro-Ro seferleriyle nefes almaya çalışıyor. SİSA Denizcilik, bayram sonrası İskenderun- Hayfa Hattı'nı açıyor. SİSA Denizcilik Yönetim Kurulu Başkanı Bülent İpek, "İsrail konuya çok sıcak yaklaşıyor. Türk Dışişleri de 'ticari faaliyete engel olmayacağını' söylüyor. 'THY nasıl uçuyorsa siz de sefer yapabilirsiniz' dedi" diyor.
***

Yunanistan'a bakın hele!..
Suriye krizi Ro-Ro'larına yaradı, ekonomik darboğazı atlatacak. Dubaili Al-Makrani, 28 Ekim'den itibaren Yunanistan'dan kiraladığı Ro-Ro'larla İskenderun'dan Mısır'a çalışmak istediğini bildirdi Türkiye'ye...
Bu defa Hataylı taşımacıları iyimser değerlendirmelerini de biraz abartılı buldum ben. "Ro-Ro sayesinde ihracatın yeniden yüzde 50'si taşınıyor" dediler. Ama Hatay'a ateşkeş umudunun çöktüğünü söylemeliyim.
Ancak Hatay'a hayat öpücüğünü konduran Ro-Ro değil, Habur ile Gürbulak. Irak'ta Barzani'nin bölgesinden tankerlerle yapılan petrol ile sanayi ürünlerinin transit taşımacılığının yapıldığı bu iki kapı sayesinde, Suriye'yle 18 aydır yaşanan krizde ilk defa umut ışığı belirdi. Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz, "Ağustos- eylül ihracatı ilk kez artıya geçti" deyince durdum. Normalleşmenin başlangıcı bu.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA