Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

Nimete aslan külfete tazı

Galatasaray'daki kavga çimi, çatıyı geçti. "En büyük benim" diyen G.Saray'ın bazı yönetim kurulu üyeleri 2014'te aday olmak için daha şimdiden gövde gösterisine başladı. Neticede Cimbom pastası büyüyor, gelecek vaat ediyor. Geçen yıl 55 milyon doları bulan stat geliri bu yıl 60 milyon dolar. Sportif AŞ ile Futbol Yatırım AŞ'nin birleşmesinden kasaya 100 milyon dolar girdi. Malum, geçmiş yönetimlerin bankalardan kullandığı yüksek faizli krediler yüzünden tüm gelirler temlikli, net nakit açığı hâlâ 114.9 milyon dolar. Buna rağmen Cimbom ciddi bir borç yönetim programı uyguluyor.
Çarklar dönüyor. Nakit açığını kapatmak için de kollar sıvandı. Bedelli sermaye artırımı yoluyla yatırımcıdan 218 milyon lira çekildi.

***

Toplanan para açığı kapatmaya yetmeyince başkan Ünal Aysal çareyi astronomik bedelli sermaye artırımıyla taraftar yatırımcıdan 478 milyon lira çekmekte buldu.
Fakat kazın ayağı göründüğü gibi değil! Sanayi kapitalizminin beşiği, sıcak paracıların gözdesi İMKB bir türlü neo kapitalist düzene ayak uyduramıyor.
Borsaya güvenmeyen 20 bin yerli yatırımcı onca halka arz, kırılan dünya rekoru, uçurulan yatırımcı seferberliğine rağmen hesap kapatıyor. En çok yerli tasarrufa göz diken sözde burjuvaların işi zorlaşıyor.
Üstüne üstlük yüzde 37'lik artışla dünyanın en fazla yükselen borsası olmasına rağmen İMKB'deki halka arz büyüklükleri geçen yıla göre küçülme sinyali veriyor.
***

2011'de 25 şirket halka açıldı. Borsa yoluyla 1.3 milyar lira gelir sağlandı.
Bu yılın dokuz ayında ise 22 şirketin halka arzından 478 milyon lira gelir elde edildi. İşe bakın ki 22 şirketin halka arzı bir GS'nin ikinci bedelli sermaye artırımı kadar. Açılan yatırımcı davaları ve tartışmalar yüzünden SPK ortalık yatışsın diye bekliyor. Henüz onay vermedi ama verilecek izin çok baş ağrıtır çok...
GS istihdam yaratan, ihracat yapan, katma değer üreten bir şirket değil ki! Futbol fabrikası bile olamadı. Toplam 545 kişiyi istihdam ediyor. 225 lisanslı futbolcu, 22 teknik kadro, 18 sağlık ve diğer personel diyeceğimiz 280 kişiyi çalıştırıyor. Eğer SPK'dan astronomik sermaye artırımına izin çıkarsa ucuz finansmana ulaşmak için 40 takla atan onca şirkete büyük haksızlık yapılır. Tek bir GS sermaye artırım parası 22 şirketin finansman açığını kapatabilir.
***

Halka açılarak banka borçlarını ödeyen GS, şimdi bedelli sermaye artırımlarıyla derneğin çok borçlandırdığı Sportif AŞ'nin borçlarını temizleyecek. Çünkü Sportif AŞ'nin geliri giderini karşılamıyor.
Yönetim başka çıkış yolu bulamamış olabilir. Fakat kümesteki kaz gibi yatırımcıdan bu parayı talep etmesi etik değil.
Borçlar ödenmezse, UEFA'dan ceza alma ihtimali demoklesin kılıcı gibi yönetimin başında sallanacak elbette.
Aysal yönetimine tavsiyem şu: Rüçhan hakkını kısıtlayın, yöneticiler olarak çoğunuz şirket patronusunuz, şirketlerinizin kasasından bu parayı ödeyin gitsin. Nimete aslan, külfete tazı kesilmeyin. Cimbom sevgisi bunu yapmaya değer.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA