Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

Mucize CEO...

Toplumlar kahraman yaratmayı seviyor. Geçen 30 yılda medya kahramanlar yarattı. Bunu sosyal ortam ve neo liberalizm destekledi.
Şirketleri ve bankaları yöneten CEO'lar beyaz atlı prensler gibi sunuldu topluma, star muamelesi gördü. Yeni bin yılın başında bunların birçoğunun yönettiği şirketler, bankalar batınca güven ve itibar kaybetti CEO'lar. Bugün geleceği görebilen, olaylara bütünlüklü bakabilen, esnek, teknolojiyi iyi bilen CEO'lara dünyada ve Türkiye'de hâlâ çok ihtiyaç var.
Türkiye'nin yurtdışında ortalama 1.5 milyar doların üzerinde cirolu şirketleri yöneten başarılı 24-25 CEO'su var.
Bunlardan biri de Kanat Emiroğlu. Altı yıl önce İngiltere'nin en büyük elektrik ve gaz şirketi British Gaz Business'in CEO'su olmuş, 8 hafta önce de Global Enerji'nin... 21 yıl sonra Türkiye'ye dönmüş. Yenilikçi, satış ve pazarlamayı biliyor. Yüksek teknolojiye hâkim. İnsan kaynağını ve finansı yönetiyor.
O'nu ilk keşfeden bankacı işadamı Hüsnü Özyeğin. Finansbank'ı kurup, Finans Vakıf'ı oluşturunca, 1991'de iki gence ilk bursunu vermiş. Emiroğlu o iki gençten biri.


***
Robert Kolej'i bitiren, ODTÜ Endüstri Mühendisliği'nde okuyan, aldığı bursla soluğu Florida Üniversitesi'nde alan Emiroğlu, akademisyen olup, Nobel ödülü alma hayali kurarken, bir anda kendini herkesin çalışmak istediği yetenek fabrikası P&G'de bulmuş. Mastır programını bile bırakmış. Ama 6 ayda bir Özyeğin ile bir araya gelip, yurtdışındaki sorunları, Türk ekonomisini konuşmayı ihmal etmemiş.
Bir deterjan kutusunun önünde pazarlamayla başlayan kariyeri stratejiyle örülünce, 21 yıl boyunca küresel mabetlerde dolaşmış. İngiltere'de enerji verimliliğinde devrim yapmış bir CEO Emiroğlu!
İngiltere'de savaş dışında hiç olmayan ekonomideki duraklama döneminde, holdinginin cirosunu yüzde 90, kârını yüzde 210 artırmış. 2006'da 3.5 milyar dolar hasılatla, 2 bin 500 kişinin çalıştığı holdingde, 100 milyon dolarla işi büyütmüş. 2011'de holdingi 5 bin 800 çalışan, 352 milyon dolar gelir, 6.5 milyar dolar hasılat yapmış.

***
Emiroğlu, enerjiyi fütursuzca harcayan bir nesli, enerjiyi verimli, dikkatli harcayan nesle dönüştürmekle övünüyor. Diyor ki; "İngilizler enerjiyi verimli kullanırsa, tasarrufları, 6 ya da 7 nükleer santralin üretiminden bile fazla olur. Türkiye verimliliği öğrenirse üç nükleer santralin üretimi kadar tasarruf yapar."
İngiltere'nin Norveç'le yaptığı gaz anlaşması müzakerelerini yürütmüş. Katar'ın sıvılaştırılmış gazının dolarla, ABD ile Tokyo fiyatlarından değil, İngiliz poundu ve İngiltere'de oluşan fiyat üzerinden satışını gerçekleştirmiş.
Bir CEO'nun bir şirkette yapabileceği en değerli ve kalıcı şey kültürel reform. Bu değişim hiyerarşik düzeni değil, iyi fikirlerin kötü fikirleri yendiği bir ortamı yaratmalı değil mi? CEO olduğu gün, tuvalet kapıları hariç tüm kapıları ve duvarları kaldırtmış! Yıkılan hiyerarşi müşteri odaklı satış stratejisini getirmiş.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA