Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

İMKB'nin New York Borsası seferi

Piyasanın en büyük spekülatörlerinden Murat Güler, Mustafa Yılmaz Yatırım Ortaklığı'ndan sonra Credit Agricole Cheuvreux Menkul'ün yüzde 54.7'sini aldı. Daha önce Başkent Yatırım Ortaklığı'nı alıp, Güler Yatırım Holding'e çevirmişti.
Bir dönemin ünlü broker gömlekçisi Çelik kardeşlere ne demeli! Şirket satın almaya doymuyorlar. Altınyağ, Gentra Lojistik derken şimdi Endeks Türev'i satın aldılar. Hayırlı olsun. Borsanın spekülatörleri aracı kurum satın alıyor.
Bir ülkede banka satın almak bu kadar zor iken acaba aracı kurum almak niye bu kadar kolay? Acaba SPK bu yüzden mi durmadan aracı kurum sahiplerini suçluyor? Oysa aracı kurumların ödenmiş sermayesini 40 milyon lira yapsa, piyasada şirket kalır mı? Aracı kurumlar döviz bürosu olmaktan çıkar. Piyasaya inananlar ayakta kalır.

***

İMKB, düzenli geliri olan bir şirket, yakında özelleşecek. Geliriyle iştah kabartıyor. Ballı börek sayılan İMKB 30 kontratı ise Londra ve Frankfurt'ta işlem görüyor. Londra hem spot, hem de opsiyon alım satım yapılan en önemli milyar dolarlık havuz. Bunun farkında olan İMKB yönetimi New York Borsası ile ortaklığa gidiyor. Görüşmeler tamamlandı. Bu kontrat 2013'te Borsa İstanbul'da farklı bir ortaklık çatısı altında işlem görecek.
İnşallah iyi sonuç alınır. Zira ortada piyasa kalmadı.
2023'te Mega Türkiye hayalini gerçekleştirmek için SPK ve İMKB yönetimi şirket sayısını 1000'e çıkarmak için uğraşıyor. Halka arz ve yatırımcı seferberliği sürüyor. Yılbaşından bu yana 15 şirket halka açıldı. 411.5 milyon liralık halka arz yapıldı. Bunun 98 milyon lirası Teknosa'nın, gerisi 14 şirketin.
***

İşe bakın ki, böylesine büyük bir seferberlik sürerken İMKB yatırımcı kaybediyor. Piyasada yabancının payı yüzde 65. AK Parti iktidara geldiğinde yatırımcı sayısı 1 milyon 131 bin 633'tü. Ekim 2012'de yatırımcı sayısı 1 milyon 68 bin 848'e düştü. 10 yılda 62 bin 785 kişi yerli yatırımcı hesap kapattı! 10 yılda kapanan hesapların hesabını kim verecek!
Türk ekonomisi 10 yılda çağ atlamadı mı?
Böyle bir konjonktürde yatırımcı sayısını beşe katlaması gereken İMKB bunu başaramadı. Niye? Halka açılan bir şirket sağlıklı bir bilanço ve iş yapısına sahip olmalı. "Topla parayı, çekil kenara" anlayışıyla küçük davranan küçük şirketler bu defa yatırımcı güvenini ve sistemi zedeledi. Halka açıldığının ertesi günü bedelli sermaye artırımına giden şirketler oldu. Halka açıldıktan hemen sonra faaliyetini durduran şirketleri gördük.
Sorarım size, sermaye böyle tabana yayılır mı?

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA