Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

Bir yabancı şirketi bile yok!

Dış politika ekonomiye bağlı! Ülkeler emperyal düşünerek kart açıyor. Türkiye, emperyal ile emperyalist olmanın farkını hep karıştırdı. Nedense emperyal olmaktan söz edince, kendimizi kötü hissediyoruz.
3 Aralık'ta Türkiye'ye gelecek olan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in ziyaretine bu pencereden bakmalıyız.
İki ülke arasındaki görüşmeler bölge jeopolitiği açısından kritik.
Suriye sınırına yerleştirilecek Patriot'lar, alımını azalttığımız İran petrolünün yerini Rus petrolünün doldurup dolduramayacağı, Irak'taki karışıklık ve saatli bomba Suriye. Konular masaya yatırılacak.
Ancak bu ziyaret, komşularla sıfır sorun siyasetinin cazibe merkezi sayılan bütün illerimizi de ilgilendiriyor. Tıpkı bol bol iç göç alan, vasıfsız ve mesleksiz işçiyle boğuşan, 3 bin 500 iş açığını kapatmak için sanayicilerinin vasıfsız işçiyi transfer ettiği G. Antep gibi.

***

Kaderi Ortadoğu'ya bağlı G.Antep'in...
Cilvegözü kapısıyla Suriye üzerinden Ortadoğu'ya, Habur'la Irak ve İran üzerinden Asya'ya açılan bir pencere. Bölgedeki karışıklık ne kadar çabuk biterse, o kadar nefes alır burası. Bölgedeki kaosun lehimize bitmesi de Türkiye için bir o kadar önemli! Tezlerimiz doğrultusunda ortaya çıkacak yeni yapılar her koşulda işimize gelir.
Bu da Rusya'nın Ortadoğu'daki en önemli partnerinin Türkiye olduğunu hatırlamasıyla olur. Ruslar, nükleer santralimizi kuruyor, finansmanını sağlıyor. Petrol ve doğalgaz satıyor. Sberbank Denizbank'ı aldı. Altimo Turkcell'in ortağı. Antalya'ya bol bol Rus turist geliyor.
Demek ki Rusya ile turizmde, çelikte, kömürde, yeni ekonomi ve farklı alanlardaki işbirliğini geliştirebiliriz.
Bir yabancı şirketi bile olmayan G.Antep, neden Rus sermayesini çekmesin?
***

Küresel aktörlerin büyük sermaye gruplarıyla paslaştığı bir dönemde G.Antep gibi bölgesel iş yapan şehir şirketleri ne yapmalı? Şehir acilen makro ekonomik plan hazırlamalı. Arkasından da gelişme stratejisi... İçine jeopolitik öngörüler konulmalı. Hangi işkollarının G. Antep'i gelecek on yıllara taşıyacağı belirlenmeli.
Sonra bu işkollarını gerçekleştirmek için hem know-how, hem de fon bulunmalı.
G.Antep'te makine, tekstil, gıda ve halı üretimi var ama katma değer yok. Fasonculukla gelecek kurulmaz.
Güneş enerjisinde en çok fırsat sunan illerden biri olan G.Antep, yenilenebilir enerjide bölge lideri olamaz mı?

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA