Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

Açın Iğdır'ın önünü

Pandoranın kutusu Kafkasya'da yeni bir iklim oluşuyor. 1915'te ortaya atılan Ermeni soykırım iddialarının 100'üncü yaşını doldurmasına iki yıldan az zaman kala barış kapıyı çalar mı?
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun perşembe günü Erivan'da düzenlenen Karadeniz Ekonomik İşbirliği zirvesine katılacak olması, dikkatleri Kafkasya'ya çevirdi.
Geçen ay Viyana'da sessiz sedasız bir zirve gerçekleşti. Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ile Ermenistan Devlet Başkanı Sarkisyan'ın bir araya gelmesi Ankara'yı umutlandırdı.
Rusya'ya yakın Ermenistan ile Azerbaycan'a kardeş Türkiye, İran'la yapılan "Cenevre müzakeresini" bu defa KEİ toplantısında tekrarlamak istiyor.

***

Erivan, Türkiye'nin Avrasya'ya açılım kapısı. Ankara, sınır kapılarının açılmasını ve iki ülke arasındaki ticaretin canlandırılmasını hedefliyor. Ermenistan'a en yakın ilimiz Iğdır. Nüfusunun çoğu Azeri olan Iğdır'da Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Kamil Arslan, "Ticaretin milliyeti olmaz.
Bölgede turizm ve ticaretin gelişmesi için uğraşıyoruz. Alicanlar Sınır Kapısı kapalı ama Gürcistan ve İran üzerinden Erivan'a dolaylı ihracat yapılıyor. 2012 ihracatımız 105 milyon dolardı. 53 lojistik şirketimiz, 4 bin TIR'ımız var. Açın Iğdır'ın önünü.
Çin'e kadar gideriz
" diyor.
Nahçıvan Özerk Bölgesi, İran Dilucu ve Alicanlar birbirini tamamlayan önemli bir ticaret üçlüsü. Kapalı olan Boralan Sınır Kapısı da eklenirse, İran'daki demokratikleşmeyle birlikte bölgeye büyük hareket gelecek.
***

Onca üniversitemiz, sivil toplum kuruluşumuz var ama bu bölgeyle ilgili dersini çalışan yok. Hrant Dink Vakfı ne yapsın?
Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) ortak bir çalışmaya imza attı.
Konu: Sınırlar açılırsa bölge ekonomisi nasıl etkilenir? BETAM adına Dr. Zümrüt İmamoğlu'nun yürüttüğü çalışmaya Sosyal Araştırmalar Merkezi de destek veriyor. Sonuçlar şubatta açıklanacak.
***

AK Partili Samsun Büyükşehir Belediyesi ile CHP'li Tekirdağ Belediyesi, dün Erivan'da AB'nin altı Karadeniz ülkesinin yerel yönetimine destek verdiği enerji verimliliği toplantısındaydı. Abartmıyorum.
Türkiye'nin zıt kardeşlerini (!) Ermenistan birleştirdi. Kötü mü? Projenin diğer ortaklarına gelince; Yunanistan'dan Kavala Belediyesi, Ermenistan'dan Amerikan Üniversitesi ve R2E2 Vakfı, Ukrayna, Moldova ve Romanya. Proje tam bir barış projesi. Davutoğlu'nun ziyareti öncesi başlayan dostluk yolculuğuna dikkat!..

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA