Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

Çözüm itidalden geçiyor!

Yeni yıl yeni umut demektir. Umutlu olalım. Geçen yüzyıl boyunca ekonomimiz hep siyasetin gölgesinde kaldı. Ülkeyi yönetenler siyasi kriz çıkardı, sonra da bunu yönetmeye çalıştılar. Halkı da krizle terbiye etmeye kalkıştılar. Kriz, yoksulluktur. Vatandaş için önemli olan geçim derdidir. Evine ekmek götüremeyen insan yarınıyla ilgili ne düşünür?
Geçen ay yaşadıklarımıza bakın. Kur, yüzde 10'un üzerinde arttı, faiz bir puandan fazla yükseldi. Borsa İstanbul tepetaklak oldu. Türkiye'nin şirketlerinin değeri kar gibi eridi. Şimdilik kâğıt üzerinde kayıp var. 2001'de dönemin Başbakanı Ecevit toplantıdan çıkıp, "Kitap fırlatıldı" dediğinde çıkan krizde bir çırpıda 45 milyar doları kaybettik. Bu tablonun sorumlusu el âlem değildi; düşman aramaya gerek yok!


***

Üzerinde yaşadığımız toprakların kaderi aile içinde bitmek bilmeyen kavgalar... Kanuni Sultan Süleyman gibi güçlü bir padişahı aile içi kavga bitirmedi mi? Bugün ekonominin omurgasını oluşturan KOBİ'leri elti kavgaları yok ediyor. Her defasında atlar tepişiyor, çimler eziliyor. Yönetmen Nuri Bilge Ceylan'ın dediği gibi "Güzel ve yalnız" ülkemin insanları nedense ortak amaçlar için bir araya gelemiyor. Uzlaşma kültürünü taviz vermek gibi algılıyor.
Önümüzdeki 18 ayda üç seçim var... Toplumun her kesimi birbiriyle kavgalı ve kavga derinleşiyor. Bu da ekonomideki kırılganlığı artırıyor. Türkiye'yi 1990'lardaki gibi spekülasyona açık ülke haline getiriyor.

***

Kur ve enflasyonda taşlar bir kez yerinden oynamaya görsün!.. Olan vatandaşa oluyor. Enflasyon ve kurdaki artış her gün soframızdaki bir tabağı çekip alıyor. Yaşamak için gereken en düşük gelire karşılık geldiğine inanılan asgari ücreti kuşa çeviriyor. Bütçe açığını büyütüyor, zam olarak bize geri dönüyor. Bütün bunlar fakirleşme demek.
O yüzden Türk halkını teenni, itidal, ılımlılık ve basiret sözcükleri üzerinde kafa yormaya davet ediyorum. Düşünüp taşınıp karar vermeliyiz. Yıkıcılık kimseye bir şey kazandırmaz. İç görü önemlidir. İddia ediyorum. Türkiye kendi haline bırakılsın, 2.20'ye tırmanan dolar kuru 2 liraya iner.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA