Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

Algıyı yönetmek

Futbol takımları sahaya kazanmak için çıkar. Maç bazen kazanılır, bazen kaybedilir. Futbolcu ister iyi oynasın ister kötü, sonucu hep skor belirler. Kupayı iyi oynayana değil, gol atana verirler. Futbolcunun asıl görevi sahada iki ayağını da kullanmaktır. Diyelim ki bir ayak kullanılmıyor, seyirci "tahta bacak" diye kıyameti koparır.
Merkez bankaları da futbol takımı gibidir. Sistem, "Kur ve faiz" ayağıyla yürür. Görünen o ki, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tahta bacak oldu. 2011'den bu yana faiz silahını kullanmıyor. Bu bir siyasi tercih, saygı duyarım. Ancak bir anda yükselen faiz, "kalitesiz büyüme, düşük istihdam" demektir. İşte buna takılırım.

***

Dünya Bankası, "Türkiye 2014'te yüzde 3.5 büyüyecek. Cari açığın milli gelire oranı yüzde 7 olacak" dedi. Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı tam da o dönemde yapmaması gerekeni yaptı! Kur tahmininde bulundu. "Dolar yıl sonunda 1.92'ye iner" dedi ama dolar yılı 2 lira 15 kuruş ile kapattı.
Başçı özür diledi. Fakat kurdaki 23 kuruşluk oynama Merkez Bankası verilerine göre kısa vadeli borcu 105 milyar dolar (200 milyar TL) olan özel sektörü etkiledi. Yeni bir sivil toplum kuruluşu olan "Yarının Türkiyesi", kurdaki oynamanın borçlu şirketler açısından yarattığı riskin, "25 milyar TL" olduğunu söylüyor.
Türkiye'de kamu maliyesi sağlam. Sıkıntı yok. Maliye Bakanlığı 2014'te 33 milyar TL kurumlar vergisi toplayacak. Ancak MB'nin kur yanılgısının şirketler kesimi üzerindeki kısa vadeli etkisi neredeyse 2014'te toplanacak kurumlar vergisine denk.
***

MB'nin kafaları karıştıran ikinci konusu enflasyon.
Türkiye yıllardır 2F yani finansal ve fiscal istikrarı sağlamaya çalışıyor.
MB geçen yılbaşında enflasyon için "yüzde 5" hedefi koymuştu. Nedense MB ve piyasa hedefe hep dikkatli yaklaştı. Hatta MB, yıl içinde bu hedefi iki kere revize etti. 2013'te enflasyon yüzde 6.80 olacak dedi. TÜİK dün enflasyonu açıkladı. Tüketici enflasyonu yüzde 7.40. MB'nin enflasyon yanılgısı yüzde 50. Büyük ihtimalle ocak enflasyonu çift haneli gelecek. Borçlu şirketlerin ve bankaların kârlılığı düşecek.
Son söz: MB piyasanın testinden geçiyor. Güvenilirlik problemi yaşıyor. Bu aşılmayacak bir durum değil. Çok sıkıntı atlattık biz. Bunu da aşarız. Yeter ki içimizdeki düşmana fırsat vermeyelim. Siyasi görüşlerimiz ne olursa olsun hepimiz aynı gemideyiz. Gemi batınca hangi güvertede oturduğumuzun bir önemi yok. O yüzden teenni şart.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA