Türkiye'nin en iyi haber sitesi
OKUR TEMSİLCİSİ İBRAHİM ALTAY

Doğru bir haberin yanlışları

Geçtiğimiz hafta Sabah'ta çok güzel bir haber vardı.
Selahattin Genli... 13 yaşındayken elektrik akımına kapılmış. İki elini ve bir ayağını kaybetmiş.
Fakat hayatı sevmekten vazgeçmemiş. Gençlik yıllarında bateri çalmayı öğrenmiş. Ve 1986'da, müzikten arta kalan zamanlarında, maket evler yapmaya başlamış. Kendi tasarımı olan özel bir aparatla... Torna makinesi bile kullanmış.
Zamanla eserlerini çeşitlendirmiş. Kaşıklık, anahtarlık gibi objeler de yapmış.
28 yılda tam 7 bin eser vermiş. 8 farklı ödül kazanmış. Sergisiyle Türkiye'yi dolaşmış. Eserlerini görenler başlangıçta onun tarafından yapıldığına inanmakta zorlanmış.
Selahattin beyin şimdilerdeki hedefi hem eserlerini hem de insanların istediklerinde neler yapabileceklerini tüm dünyaya göstermek. Yani dünyaya açılmak.
Sabah'taki Mustafa Kaya imzalı haberin başlığı anlamlıydı: Kolsuz, Bacaksız Hayata Tutundu.
Gördüğünüz gibi bazen tutunmak için iki el bile yeterli değildir. Bazen ise tutunmak için bir el bile gerekli değildir.
Mustafa Kaya'nın haberinde Selahattin Genli hakkında yapılan Kollarımdaki Yaşam adlı kısa filmden söz ediliyor ve bu filmin İstanbul Uluslararası Kısa Film Festivali'nde kazandığı başarı anlatılıyordu.
Bu yıl sekizincisi düzenlenen yarışmaya yurt içinden ve yurt dışından 212 film katılmış. Fikret Gökhan Fırat tarafından çekilen Kollarımdaki Yaşam yarışmaya damga vurarak birinci olmuş.
Öncelikle muhabirimizi tebrik ediyorum. Böylesine umut verici bir hikâyeyi atlamadığı, siyasi gündeme kurban etmediği için. Keşke sadece tebrik edebilseydim fakat ne yazık ki muhabirimiz ve editörleri ağır bir tenkidi de hak ediyor. Çünkü hem Selahattin beyin hem de filmin yönetmeninin adı haberde yanlış yazılmış.
Biri 'Selahattin Eğenli' olarak geçiyor; diğeri 'Hasan Ali Kılıçgün.' Diyelim ki ilk hata sehven yapıldı; ikincisi tamamen başka kişi.
İlk e-posta Selahattin beyden gelmiş:
"Mustafa KAYA beyefendiye benimle ve filmle ilgili haber yaptığı için çok teşekkür ederim. Yalnız, benim soy ismim Genli. Filmi çeken yönetmenimizin ismi de Fikret Gökhan Fırat'tır."
Filmin yönetmeni de aynı hataya dikkat çekmiş ve üzüntülerini iletmiş.
İkisi de sitemlerinde haklılar. Marifet iltifata tabidir. Ortada emek verilen iş ve işler varsa onlardan da birer ad kalmalıdır.
Muhabirlerimizin metin yazarken, editörlerimizin metin okurken yapmaları gereken işlerden ilki isimlerin, tarihlerin, sayıların ve diğer verilerin doğru olup olmadığını kontrol etmektir.
Bahusus, filmin kahramanının kendisini anlatırken kullandığı ifadeler belli ki meseleyi vuzuha kavuşturmak maksadıyla başka kaynaklardan alınmış. Bir nevi kopyalanmış ve tekrar yapılmış.
Bir eleştirim de haberin fotoğrafına. Selahattin Genli'nin bugünkü haliyle ilgisi olmayan son derece flu bir fotoğraf kullanılmış. Haber ve konu daha iyisini hak ediyor bence.

***

Bir teşekkür

İki hafta önce yayımlanan yazımızda gazetenin dağıtımı ile alakalı bazı sorunlara dikkat çekmiştim. Hemen o gün Turkuvaz Dağıtım Pazarlama A.Ş. Genel Müdürü İsmail Albayrak aradı. Şikâyetleri kendileriyle paylaştığım takdirde okurlarımızın mağduriyetlerinin giderileceğini söyledi.
Çok değil bir gün sonra, yazımda söz ettiğim okurlarımızla temas kurulmuş, şikâyetleri dinlenmiş, sorunları çözülmüş hatta bununla da yetinilmeyip gönülleri alınmıştı. Okurlarımızdan sevinç ve mutluluk dolu teşekkür mesajları geldi. Duygulandım.
Bu vesileyle fark ettim ki Dağıtım bünyesinde geri dönüşlerle ilgilenen ve hataları telafi etmeyi amaçlayan son derece şeffaf ve güçlü bir mekanizma zaten kurulmuş. Bütün talepler toplanıyor ve yanıtlanıyor.
Okur memnuniyeti ve sadakati işte böyle sağlanır. Hem eleştiriler karşısında sergilediği olgunluk ve anlayış için hem de çözüm bulma sürecindeki profesyonellik, şeffaflık ve hızlılık için İsmail Albayrak'a çok teşekkür ediyorum.

***

Bir tebrik

İnternet medyasında çalışan editörler genelde operatör olarak görülür. Onlardan beklenen iş haber yapmaktan ziyade haber derlemektir. Bu yüzden 'kes-yapıştır' eyleminden mülhem 'altın makas' esprileri yapılır. Bu editörlerin isimleri geçmez, imzaları görülmez.
Elbette bunun istisnaları da var. sabah.com. tr editörlerinden M. Fatih Gediman yaptığı çok okunan ve tartışılan özel haberlerle gündeme damga vuruyor. Hazırladığı haberler sadece basılı gazeteye çıkmakla kalmayıp, başka mecralar tarafından da anında kopyalanıyor.
Dijital öncelikli yayıncılığın nasıl olabileceğini gösterdiği için Gediman'ı kutluyorum.

***

Bir temenni

Geçtiğimiz cuma Sabah'ın 32. kuruluş yıldönümü kutlandı. 32 yıl bir mevkutenin ömrü için ne kısadır ne de uzun; ama kesintisiz yayınlanmak anlamında Sabah'ı Türkiye'deki gazetelerin en köklülerinden biri yapıyor.
Sabah'ın doğum günü kutlu olsun. Dilerim tirajların arttığı, şikâyetlerin azaldığı bir yeni yıl olur.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA