Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MAHMUT ÖVÜR

İstanbul böyle kurtulmaz!

İstanbul'un Nazım İmar Planı var mı? Bu sorunun tek bir cevabı var: Yok... Olmadığı için de İstanbul'un neresinde ne yapılması gerektiğini ne kimse biliyor, ne de denetleyebiliyor. Yani bir gün yeşil alan olarak gördüğünüz yer, ertesi gün iş merkezi haline gelebiliyor. Semtin spor kompleksi için ayrılan alan, bir bakıyorsunuz bir kooperatife peşkeş çekilmiş...
Böyle böyle İstanbul beton yığınına dönüştürüldü. Aslında İstanbul'a başkan olan herkes bu nazım imar planını yapmak hayaliyle yaşadı. Ama hiç biri başaramadı. Çünkü İstanbul'un hiç bir zaman tek sahibi olmadı. Birden çok sahibi olan İstanbul, tam da bu nedenle sahipsiz kaldı. Görünen o ki bu sahipsizliğin pek değişeceği de yok...
Şimdi size bu gerçeği anlatan iki örnek sunacağım. Biri Küçükçekmece, öteki Beşiktaş bölgesinden.
İmar Komisyonu'nun 65 ve 66 nolu raporlarında yer alan bu bölgelere ilişkin iki karar insanı şaşırtıyor.
Önce birinci karar: Planlama alanı, Küçükçekmece Belediyesi İstasyon Mahallesi'nde yer alan 885 hektarlık Halkalı Toplu Konut Bölgesi.
TOKİ, bu bölgedeki 55 dönümlük "1" ile gösterilen alanı, 'ticaret' alanı olarak planlamış ve onaylanması için İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne göndermiş.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Planlama ve İmar Müdürlüğü de 17 Eylül 2004 tarihli yazısında bu görüşe katıldığını söylemiş ve onaylanması için Meclis İmar Komisyonu'na havale etmiş.
Konuyu inceleyen Meclis İmar Komisyonu, TOKİ ve Planlama Müdürlüğü'nün aksine "1" ile gösterilen 55 dönümlük ticaret alanını rekreasyon alanına dönüştürülmesine karar vermiştir.
Planlama Müdürlüğü'nün, planı zamanında Meclis'e göndermesi İstanbullular'a 55 dönümlük bir alan kazandırdı. Bu önemli bir kazanım. Eğer İstanbul Belediye Meclisi İmar Komisyonu'nun bu müdahelesi olmasaydı o bölge ticaret merkezi olacaktı.
Gelelim ikinci karara: İmar Komisyonu'nun 66 nolu kararı...
Toplu Konut İdaresi Başkanlığı, Beşiktaş ilçesi 4. Levent Mevkii, Konaklar Mahallesi 32/1 paftada bulunan yaklaşık 8 dönümlük yeşil alanın konuta açılması için, 11 Şubat 2004 tarihinde 1/1000 ölçekli Revizyon İmar Planı ve 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planları'nı hazırlayıp İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne gönderdi. Bu talep, Büyükşehir Belediyesi Planlama ve İmar Müdürlüğü tarafından 17 Eylül 2004 tarihinde Meclis İmar Komisyonu'na yollandı. Ve aradan yaklaşık 6 ay geçti.
Komisyonun görüşü şu "Beşiktaş'taki parsele ilişkin Büyükşehir Belediye Meclisi'ne iletilen 1/5000 ölçekli nazım imar plan teklifi incelenmiş olup, 5162 sayılı yasanın 4. maddesinde belirtilen üç aylık süre dolduktan sonra meclisimize geldiğinden, müdürlüğüne iadesi komisyonumuzca uygun görülmüştür."
Komisyon bu kararı geri gönderdiği için yeşil alan olması gereken bir yerin konuta dönüştürülmesinin yolu açılmıştır.
Şimdi dikkat edilirse, Planlama ve İmar Müdürlüğü birinci kararı hızla çıkartarak, meclise gönderirken ikinci kararda aynı hassasiyeti göstermemiş ve karar meclise 6 ay geç gitmiştir.
Peki bu durumda, sözkonusu planın 3 aylık süreyi doldurmasını kim sağlamıştır?
Planlama Müdürlüğü'nün gerekçesi nedir? Neden Belediye Meclisi by pass edilmiştir? Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, belediye bürokratlarının bu tavrını nasıl değerlendiriyor?
Bu bir ihmal mi, yoksa ikbal mi? Son bir nokta...
TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, eğer aynen kendilerine geri gönderilen bu kararı onaylarsa 8 dönümlük yeşil alan beton yığınına dönüştürülmüş olacak...
Yazık...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA