Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MAHMUT ÖVÜR

'Darbe Günlükleri'ne sivil yargı yolu

Ayışığı, Sarıkız veya Eldiven kod adıyla planlanan darbe girişimlerine gelince...
Dikkat edilirse iki yıldır süren Ergenekon Terör Örgütü davasında "darbe girişimleri" üzerinde pek durulmadı. Hatta Oramiral Özden Örnek'in "Darbe Günlükleri" bile dava konusu olmadı. Büyük olasılıkla bunun temel nedeni de askeri mahkemeyle sivil mahkeme arasındaki "yetki" kargaşasıydı.
İşte bugünlerde bazı kesimlerin "onaylanmasın" diye feryat ettiği ama Cumhurbaşkanı Gül'ün onayladığı yasa bu yetki meselesini de ortadan kaldırıyor. Böylece tüm darbe girişimcileri de, asker içindeki cuntacılar da sivil mahkemelerde yargılanabilecek. Şimdi bütün bu olup bitenlere bakınca başta sol olmak üzere askeri darbelerden mağdur olanların, işkence görenlerin bu yasaya destek olması gerekmiyor mu?
Ama bizde ne yazık ki böyle olmuyor.
Daha dün "12 Eylül darbecileri yargılansın" diyenler bile, bugün darbecilerin sivil mahkemelerde yargılanmasının yolunu açan yasaya karşı çıkıyor. Tabii yasanın, Anayasa'ya aykırılığı konusunda farklı görüşler olabilir. Bunun tartışılması da gerekiyor. Ancak ortada ilkesel bir durum var: Türkiye sivilleşecek mi yoksa vesayet rejimi devam mı edecek?
Bu konuda kimin hangi tavrı aldığı şu sözlerden çok açık ortaya çıkıyor. CHP Genel Muhasibi Mustafa Özyürek şöyle diyor:
"Bu hukuki olmaktan çok siyasi bir karar. AKP çoğunluğu, TSK'nin etkisini azaltma yönünde önemli bir adım atmıştır."
CHP gibi kendini sosyal demokrat gören bir partinin en yetkili ismi böyle derse, elbette AK Partili Anayasa Komisyonu Başkanı "muhafazakâr" Burhan Kuzu da "sivilleşmeye" daha çok sahip çıkar:
"Bu bir sivilleşme hareketidir. Bu noktada kim demokrasinin yanında, kim karşısında, net olarak görünüyor."
Gerçekten de öyle... Bu yasayla Meclis'e karşı darbe girişiminde bulunan, asker içindeki cuntacı hareketlere karışan "asker kişiler" artık sivil mahkemelerde yargılanacak. Bu da hem AB üyeliğinin, hem de sivilleşmenin bir gereğidir.
Keşke olanak olsa da bu yasa referanduma götürülse... Böylece Türkiye toplumunun sivilleşme arzusu da daha net ortaya çıkar.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA