Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MAHMUT ÖVÜR

Türkiye'nin 'Şemdinli' sınavı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül askerin sivil mahkemelerde yargılanmasını sağlayan yasayı nihayet onayladı. Günlerdir bu yasanın onaylanıp onaylanmayacağı konusunda inanılmaz bir tartışma vardı.
Tıpkı türban yasasında olduğu gibi bu kez de Meclis iradesinin karşısına Anayasa Mahkemesi çıkacak.
Peki, olan ne?
Olup bitenleri daha iyi anlamak için iki çarpıcı örnek var elimizde.
Biri Şemdinli Olayı...
Aradan bir hayli zaman geçti ama hâlâ unutmadık, unutulacak gibi de değil.
Şu olanlara bir bakın...
Hatırlarsanız, 9 Kasım 2005'te Şemdinli'de Umut Kitapevi'ne el bombası atarak bir kişinin ölümüne neden olan üç kişi olay yerinde yakalanmıştı.
Bunlardan ikisi, Ali Kaya ve Özcan İldeniz astsubay, diğeri de itirafçı Veysel Ateş'ti.
Bu suçüstü olayı gündeme bomba gibi düşünce dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, Astsubay Ali Kaya'yı kastederek çarpıcı bir açıklama yapmıştı:
"Ali'yi tanırım iyi çocuktur."
İşte kamuoyunun gözü önünde yakalanan bu kişiler önce sivil mahkeme olan Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanıp 39 yıla mahkûm oldu.
Sonra ne oldu dersiniz? Sonra Yargıtay, sanıkların ilçe merkezinde işledikleri suçu "terörle mücadele alanı" kabul edip, "askeri mahal" kavramına soktu ve dosyayı askeri mahkemeye gönderdi. Van Jandarma Asayiş Kolordu Komutanlığı Askeri Mahkemesi ise sanıkları tahliye etti.
İnanılmaz değil mi? Sanki Kurtlar Vadisi filmindeyiz... Bir mahkeme 39 yıl veriyor, diğeri beraat. İşte yeni yasa, kafalarda soru işareti yaratan Şemdinli vakasının yeniden sivil mahkemede görülmesine olanak veriyor. Belki o zaman adalet yerini bulabilir.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA