Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MAHMUT ÖVÜR

SHP'nin Kürt raporuna kim karşı çıktı?

CHP'nin Kürt açılımı karşısındaki negatif tavrı, hem parti içinde hem de sol, sosyal demokrat çevrelerde derin bir tartışma yarattı. Hatta yeni bir yol ayrımından bile söz edilebilir.
Bunun en görünür nedeni de geçmişte solun Kürt meselesine daha demokrat yaklaşıp bugün, özellikle de CHP yönetiminin o sol geçmişe ters bir noktada durması.
Bu algıyı yaratan en çarpıcı referans ise bugünkü CHP yöneticilerinin de imzası olan SHP'nin 1990 yılında yayınlanan Kürt raporu.
O raporun hazırlanmasıyla ilgili bir süre önce eski SHP MYK üyesi Halil Akyüz'ün iddialarına yer vermiştim. Akyüz, o dönemin SHP Genel Sekreteri ve raporu hazırlayan komisyonun başkanı olan Deniz Baykal'ı eleştirmiş hatta raporu "tırpanladığı" ndan söz etmişti.
Peki, bu doğru muydu?
Sorunun cevabını Kürt raporunu hazırlayanların başında gelen Fuat Atalay'dan aldık.
Başta Kürt meselesi olmak üzere Türkiye toplumunun temel sorunlarıyla ilgisi nedeniyle o dönemde yakından izlediğim Fuat Atalay, Akyüz'ün aktardıklarının "kısmen hatalı ve eksik olduğunu" belirtiyor ve nasıl bir çalışma yürütüldüğünü kısaca şöyle anlatıyordu:
"Komisyonun ilk toplantısında, genel mutabakatla gerekli araştırma ve yazım görevini ben üstlenmiştim. Bu çalışmayı birkaç ay binlerce arşiv ve veri taraması yaparak sürdürdüm."
Atalay, komisyondaki tartışmalarda, kimin neye itiraz ettiğini değil ama kimin rapora karşı çıktığını şöyle anlatıyordu:
"Ne hazindir ki dönemin SHP'sinde bu çalışmalara ve yaklaşımlara en başta Genel Başkan İnönü karşı çıktı. Yeni CHP'nin açılmasından sonra da 'Yeniden Yapılanma' programının parti programı haline gelmesi ve başta Kürt sorunu olmak üzere temel sorunlara gerçekçi ve uygulanabilir çözüm önerilerine ise Sayın Akyüz'ün anlatımlarının tam aksine merhum İsmail Cem ve birçok milletvekili karşı çıktı."

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA