Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MAHMUT ÖVÜR

Dalan dönecek mi?

Son günlerde Ergenekon Terör Örgütü davası nedeniyle aranan Eski İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Bedrettin Dalan'la ilgili ilginç bir gelişme de Kürt açılımı tartışmalarının gölgesinde kaldı.
Dalan ismi Ergenekon dava süreci açısından ve sahibi olduğu arazide çıkan silahlar nedeniyle çok önemli ve herkes ne söyleyeceğini merak ediyor.
Gelelim Dalan'la ilgili ilginç gelişmeye…
Star gazetesinin haberine göre Amerika'da tedavi olduğunu söyleyen Dalan, bir süre önce sessiz sedasız yer değiştirmişti. Amerika'dan ayrılmış ve Türkiye vatandaşlarının yoğun ilgi gösterdiği Beyaz Rusya'nın başkenti Minsk'e gitmişti.
Dalan'ı Minsk'e sürükleyen şey ise ABD'nin vize vermemesiydi. Doğrusu Dalan'a ABD'nin vize vermemesi de, Beyaz Rusya'yı seçmesi de anlamlıydı.
Aslında sağlık nedeniyle "uçamaz" raporu alarak uzun süre Amerika'da kalan Dalan, iddialara göre önce Peru, Finlandiya ve Rusya'ya gitmiş sonra da Beyaz Rusya'da karar kılmıştı.
Beyaz Rusya'nın başkenti Minsk'te Türk iş adamı Hüseyin Şahin'in işlettiği Juravinka otelin 401 nolu odasına yerleşen Dalan'a ilk ulaşan da Star gazetesi oldu. Dalan kısa konuşmasında şöyle diyordu:
"Savunmamı yazıp Ergenekon savcılarına gönderdim. Planlarımı yaptım. 5-10 gün içinde Türkiye'ye dönüyorum."
Bu noktaya gelmeden aylar önce (4 Aralık 2008) "Dalan nerede?" diye yazınca bulunduğu Miami'den beni aramış ve "nerede ve neden" sorusuna şöyle cevap vermişti:
"Sesimin çıkmamasının nedeni siyasete girmem için yoğun baskı olması. Ben de bunu fırsat bilerek yurt dışına çıktım. Hem uzun zamandır yapmadığım bir tatil yapıyorum, hem de baskılardan kurtuldum."
- Şu anda neredesiniz?
"ABD'nin Miami kentindeyim. Tatil yapıyorum."
Bu cevabın üzerinden çok geçmeden Ergenekon operasyonu başladı ve Dalan da arananlar arasındaydı. O dönemde verdiği cevap ise farklıydı:
"Sağlık nedeniyle buradayım ve en kısa zamanda döneceğim."
Tüm bu açıklamaların üzerinden neredeyse 6 ay geçti. Ve Dalan hâlâ dönmedi.
Peki, şimdi dönecek mi?
Bu sorunun cevabını bulmak için Dalan'a ulaşmaya çalıştım. Olmadı, çünkü Dalan, Juravinka Oteli'ndeki, içinde havuzu da olan 401 nolu odadan ayrılmıştı. Biraz araştırınca, otelden ayrıldığı ama hâlâ Minsk'te olduğunu öğrendim. Bunun gerekçesini de, "Gidebileceği ülke sayısı sınırlı" diye açıkladılar.
Açıkçası son 9 aylık tavrına bakınca Dalan'ın dönmeyeceğini düşünüyorum. Ama şu da açık ki, çember giderek daralıyor…

Sarıgül'ün Minsk'te ne işi var?

Beyaz Rusya'nın başkenti Minsk denilince akla birçok şey geliyor ama benim aklıma da "Minsk'sever siyasetçiler" geldi. Çok sayıda siyasetçinin zaman zaman Minsk hasretine dayanamayıp oraya gittiğini biliyorum.
Bedrettin Dalan olayı nedeniyle Minsk'le yakından ilgilenince bugünlerin beklenti yaratan siyasi aktörü Mustafa Sarıgül'ün de bir hafta önce Minsk'te olduğunu öğrendim. Bana ilginç geldi. Hatta "Bir yanlışlık olmasın" diye de ısrarla sordum. "Uçakta gözlerimle gördüm" diyen yolcu yanında da eski Bayındırlık Bakanı Onur Kumbaracıbaşı olduğunu söyleyince hem tereddüdüm kalmadı, hem de olay daha ilginç bir hal aldı. Çünkü Kumbaracıbaşı daha başından beri Sarıgül'ü destekleyen siyasilerin arasında yer aldı ve hiç peşini bırakmadı.
Acaba, şu sıralarda partisini kurmak için yoğun çalışan Sarıgül'ü Minsk'e hangi rüzgar atmıştı? Siyasi bir ziyaret mi yoksa sadece sıradan bir tatil gezisi miydi?
Bu arada Sarıgül'ü uçakta gördüğünü söyleyen yolcu aynı kapıdan çıkmadıklarını da söyledi. Ona göre Sarıgül, VİP'ten çıkmıştı. Biri eski bakan, biri eski milletvekili olunca bu da doğaldı.
Ama yine de meraklı yolcu, Sarıgül'ün siyasi bir görüşme için oraya gidip gitmediğini merak ediyordu. Sahi Sarıgül Minsk'e niye gitti?
Ülkemizde barışın egemen olması dileğiyle, Dünya Barış Gününüz kutlu olsun.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA