Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MAHMUT ÖVÜR

Baykal, tek parti dönemini mi özlüyor?

Başbakan Erdoğan'ın Baykal'a yazacağı mektup çok merak edildi. Baykal da çok merak ediyor olmalıydı ki her fırsatta yaratıcı çıkışlarla bunu dile getirdi:
"Postacı daha kapıyı çalmadı..."
Postacı kapıyı sonunda çaldı ama sonucuçtan açıkcası pek umudum yok. Vereceği cevabın Türkiye'yi rahatlatmayacağını tahmin ediyorum.
Dün Hürriyet'te Şükrü Küçükşahin'i okurken gözlerime inanamadım. Türkiye'nin kurucu partisinin başkanı, "çağdaş ve sosyal demokrat" olduğunu söyleyen bir lider, Türkiye'nin en önemli sorunuyla ilgili kendisine referans olarak kimi gösteriyor biliyor musunuz?
Saddam döneminin iki ismini, El Bekir ve Taha Yasin Ramazan'ı...
Baykal, ilki 1978'de Ecevit'le, ikincisi de 1994'te SHP ekibiyle bu Iraklı zorba yöneticilerle görüştüğünü anlatıyor. Hem de "ah" çekerek bir pişmanlığından söz ediyor.
Peki, neymiş Baykal'ın pişmanlığı?
Ecevit'in "Bizde her makamda Kürt var. Bizde sorun yaşanmaz" sözüne karşın Irak'ın Baas yönetisi El Bekir; "Öyle demeyin, bakın ileride siz de bunu yaşarsınız" diyerek uyarıyor. İşte yıllar sonra CHP lideri "Bu uyarının ayrıntılarını neden not etmedim" diye pişmanlık yaşıyor.
Peki, not etseydi elinde nasıl bir bilgi olacaktı? Aslında onu da 1994'te Taha Yasin Ramazan söylüyor: "Biz (Kürtlere) çok daha fazlasını verdik. Özerklik, kota hakkı da dahil. Unutmayın yarın 7 milyar dolar veren olur. O zaman görürsünüz ne olacağını."
Türkiye, insanlığın lanetlediği Halepçe katliamına imza atan bu diktatörlerin deneyiminden mi ders çıkartacak?
Baykal, kendi geçmişindeki demokrat, insan haklarına saygılı, Türkiye'nin zenginliğini ortaya çıkaran raporu unutuyor, Baas diktatörlerinden medet umuyor...
Dahası demokrasi içinde her kimliğin özgürce birlikte yaşamasını "bir kez olsun deneyelim" önerisi getiren "demokratik açılım" sürecine dudak büküyor, görmezlikten geliyor, ama halkına zulüm yapan çağdışı bir yönetimin önerilerini "niye not etmedim" diye hayıflanıyor...
İnanılır gibi değil. Anlaşılan CHP lideri "tek parti dönemi"ni özlüyor...
Bu durum devam ederse sosyal demokrat vicdanlar daha çok sızlayacak.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA