Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MAHMUT ÖVÜR

Sağlık Bakanı'na açık mektup

Geçen yıl Sağlık Bakanlığı, Doğu'daki illerde kötü kış şartlarında kullanılmak üzere kar paletli ambulans satın almak için ihale açmıştı. İyi bir girişimdi ve bir hayat kurtarmak için bakanlığın böyle bir ihale açması insana önem verilmesi açısından anlamlıydı.
Ancak ortada tipik bir ihale tuzağı vardı. Şartnamede dünya çapında palet üreten tek bir firma isimsiz olarak tarif edilmişti. Bu da doğal olarak tepkilere yol açtı ve şartnamede açıkça adres tarifi yapıldığı için ihale iptal edildi. Böylece paletli ambulans ihalesi bir yıl sonraya kaldı. Geçtiğimiz hafta Sağlık Bakanlığı, geçen yıl açıp sonra da iptal ettiği "kar paletli ambulans satın alma ihalesi"ni bu yıl bir kez daha açtı.
Peki, ne oldu dersiniz?
Ne yazık ki değişen bir şey olmadı.
14 Ekim 2009'da yapılan ihalede yine adres tarifi vardı ve ihaleye sadece bir firma katıldı.
Anlaşılan Sağlık Bakanlığı bürokratları geçen yıldan hiç ders çıkartmamış. Daha ilginci bu kez konulan maddelerin komikliği o kadar açık ki bırakın işin uzmanını, sıradan bir insan bile bu gerçeği görebilir. Örneğin bu tip teknik mal alımlarında işin özelliği ve önemi nedeniyle mutlaka ihaleye girecek firmalarda teknik yeterlilik aranır ve iş bitirme belgesi istenir. O madde boş bırakılmış. Ayrıca böyle önemli ekipman üreten yabancı firmalardan mutlaka Uluslararası Standart belgesi talep edilir ve bu belgelerin ne şekilde Turkak tarafından akredite edileceği tarif edilir.
İddiaya göre söz konusu palet üreticisi firmanın böyle bir ISO belgesi de yok ve şartnamesinde bu madde boş bırakılmış...
Kısaca böyle onlarca madde var. Bu koşullarda ihale yapıldı ve tek firma katılarak ihaleyi aldı.
Şimdi sormak gerekiyor, neden tek firma katıldı?
Sağlık Bakanlığı bürokratlarının inadını anlamak gerçekten zor.
Bu arada ihaleye katılmak istediği halde katılmayan bir firmanın ihale komisyonuna yazdığı mektupta şu çarpıcı iddia yer alıyor:
"Bütün palet üreticilerine açık şeffaf bir ihale yapılsaydı daha yararlı olmaz mıydı?"
Sağlık Bakanı Recep Akdağ'a duyurulur...

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA