Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MAHMUT ÖVÜR

Şimdi AK Parti ne yapmalı?

Son olaylar öylesine birbiri ardına ve birbiriyle bağlantılı biçimde gelişti ki şüphe duymamak mümkün değil.
Anayasa Mahkemesi'nin DTP'yi kapatma kararı da böyle. Kapatma kararının bu siyasal kaotik zemine denk düşmesi sokaktaki insanın bile kafasını karıştırdı. Aynı şey siyaset yasağının Kürt siyasetinin Meclis'teki makul isimleri Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk'a getirilmesiyle de yaşandı.
Tüm bunlar, sivil siyasetin, bir kez daha şiddet yanlılarıyla, Anayasal kurumların sıkıştırmasıyla yüz yüze kaldığını gösteriyor.
Peki, ülkeyi bu kaotik ortamdan, siyaseti de sıkışmadan kim nasıl çıkaracak?
Sorunun tek cevabı var; iktidardaki AK Parti…
Şimdi ikinci soruyu soralım…
Peki, AK Parti ne yapmalı ki hem demokratik açılım süreci ivme kazansın, hem de siyaset yeniden umut versin?
Siyaset uzmanlarına ve deneyimli siyasetçilere göre AK Parti'nin hemen iki konuyu Meclis gündemine taşıması gerekiyor:
Bir: "Siyasi Partiler Yasası"
İki: Seçim barajı
Siyasetçiler, muhalefetin de değişmesini istediği bu iki yasanın AB standartlarına getirilerek yeni bir dönemin başlatılabileceğini söylüyor. Onlar söylüyor ama AK Parti'nin bugüne kadar neden yapmadığı ve yapmak isteyip istemediği bilinmiyor. Bu bilinmezliğin cevabını AK Parti yönetiminde olmasa da AK Parti refleksini iyi bilen Mir Dengir Mehmet Fırat'a sordum. Fırat, önce demokratik açılım süreciyle ilgili bir uyarı yaptı:
"Demokratik açılım süreci ertelenmemeli. Bu oyuna gelmemek lazım. Bu bir demokratikleşme ve özgürleşme sürecidir. Bunun bir sürü ayağı var."
Sonra da sözü Siyasi Partiler Yasası'na getirdi:
"AK Parti'nin bu yasaları şimdiye kadar değiştirmekte bir handikabı vardı. Birincisi Anayasa değiştirme gücüne sahip değildi. İkincisi siyasi partiler yasasıyla ilgili, kendisini korumak için yapıyor diye algılanacak ve o şekilde hücuma uğrayacak kaygısı taşıdı. O bakımdan belki yapamadı ama bunun pek mazeret sayılacak tarafı da yok. Şimdi bunu gündeme getirmesi ve değiştirmesi lazım…"
Ve son soru: Peki, AK Parti yüzde 10 barajını indirmek istiyor mu?
"Neden istemesin? Bundan korkacak olan AK Parti değil, CHP ve MHP'dir. Ben olsam bunu yüzde 7'ye falan getiririm… İlk karşısına çıkacak olan CHP'dir. Sarıgül hareketi ve Yeni Sol parti kuruluyor. Buna karşı çıkanları köşeye sıkıştırmanız lazım…"

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA