Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MAHMUT ÖVÜR

CHP 'demokratik' geçmişinden utanıyor mu?

Araya DTP'nin kapatılması girince Meclis'teki bütçe tartışmaları gölgede kaldı. O tartışmalarda hafızalara kazınan en önemli şey hiç kuşkusuz Başbakan Erdoğan'ın CHP'nin hazırladığı Kürt raporlarına ve Atatürk'ün ilk Meclis'te yaptığı konuşmaya değinmesiydi. Başta CHP Başkanı Deniz Baykal olmak üzere CHP'lilerin bu konuşmaya aşırı tepki göstermesi herkesi şaşırttı.
Acaba neden CHP'liler bu kadar öfkeli? Doğrusu mantıklı bir cevap bulmak zor. Akla iki olasılık geliyor:
Bir:
CHP yönetimi geçmiş yaptıklarından pişman ve utanıyor.
İki: Tarhan Erdem'in sık sık söylediği gibi, "Bugün böyle söyleyebilir yarın başka..."
Eğer böyle olmasaydı Başbakan Erdoğan'ın gösterdiği "Dersim Raporu"na Deniz Baykal, "Yok bizde öyle bir rapor" diyebilir miydi?
Benim bildiğim CHP'nin hazırladığı bir değil iki Dersim Raporu var. Birini milletvekilleri Algan Hacaloğlu, Ercan Karakaş, Orhan Veli Yıldırım ve Mustafa Yıldırım, diğerini ise Eylül 1997'de CHP Gençlik Kolları Genel Başkanı Erhan Baydar hazırlamış... Durumu birinci raporu hazırlayan Ercan Karakaş'a sordum. Karakaş parti yönetimi tarafından görev verildiğini ve bir hafta Tunceli'de kalarak 30 sayfalık bir rapor hazırladıklarını doğruluyor. Ortada bir "Dersim Raporu" var. Bu da şunu gösteriyor; bugün ülkeyi gerilime sürüklediği iddia edilen "Demokratik açılım"ı önce 1990'da, sonra da 96'da bizzat CHP başlatmış. Rapor içeriği de gerçekten demokratik. İşte o raporda CHP'nin talepleri...
Doğrudan teröre karışmamış tüm tutuklu ve hükümlüler için kısmı genel af.
Kürtlerin dil, kültür, folklor ve kimliklerini koruma, kendi ana dillerinde yazılı basın, radyo ve televizyon dahil her türlü medya aracılığıyla yayın yapabilme hakkı ve üniversitelerde Kürt Enstitüsü kurulması...
Özel okullarda kendi ana dilleri ile eğitim yapabilme hakkı...
Daha ne olsun. Şimdi bir o gün bu demokratik taleplere imza atan CHP'ye bakın, bir de bugünkü öfkeli CHP'ye. Sizce CHP'nin bu demokratik geçmişe sahip çıkmamasının nedeni ne? Bu soruya daha çok CHP içindeki sosyal demokratların ne cevap vereceğini merak ediyorum.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA