Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MAHMUT ÖVÜR

Önce insanlar sonra binalar değişti

-Varşova-

Türkiye'nin AB üyeliğine karşı ülkeler gibi olduğu gibi, destekleyen ülkeler de var, bunlardan biri de Polonya. İki gündür bulunduğumuz Polonya'nın başkenti Varşova'da, Devlet Bakanı Başmüzakereci Egemen Bağış yoğun bir tempo içinde. Sabah çok erken başlayan görüşmeler, akşam geç saatlere kadar sürüyor. Varşova'ya başta AB Genel Sekreteri Volkan Bozkır olmak üzere ekibiyle birlikte gelen Bağış, iki günde onlarca görüşme yapıyor.
Çarşamba günü ilk durağımız Dışişleri Bakanlığı oluyor. Bakan Radoslaw Sikorski, Türkiye'nin AB üyeliğine destek verdiklerini şu sözlerle anlatıyor:
"Türkiye'yi AB'de görmek istiyoruz. Anayasa taslağının Türkiye'yi AB'ye daha da yaklaştıracağını düşünüyoruz. Biz de müzakere sürecindeki deneyimlerimizi Türkiye ile paylaşacağız."
Bağış, bu görüşmenin ardından iki okulu ziyaret ediyor. Polonyalılara ait College Of Europe (Natolin) okulunun konferans salonunda, aralarında siyasetçi ve büyükelçilerin de bulunduğu topluluğa seslenen Bağış, Kıbrıs sorunuyla ilgili bir soruyu şöyle yanıtlıyor:
"AB, Kıbrıs Rum kesimini üye almakla büyük hata yaptı. Birlik üyesi başka ülkelerin hatasının faturasını Türkiye ödememeli." İkinci durağımız Gülen Hareketi'ne yakın isimlerin sahip olduğu bir okul, Varşova Ekonomi ve Bilgisayar Bilimleri Üniversitesi. Polonya'da bir Türk üniversitesinin olması hepimizi şaşırtıyor. Bir yıl önce satın alınan bu özel üniversitede 3 bin öğrenci okuyor, Türk öğrencilerin sayısı ise 80. Üniversitenin rektör yardımcısı Doç. Dr. Murat Kaplan, okulun hızla geliştiğini söylüyor.
Büyükelçi Reşit Uman'ın verdiği akşam yemeğinde Bakan Bağış'a iki günlük gezinin sonucunu soruyorum: "Elbette her AB ülkesiyle iyi ilişki kurmak bizim için önemli ama Polonya'nın yeri farklı. Bize sıcak bakıyor ve desteğinin sürmesi gerekiyor. Gezi bu anlamda çok yararlı oldu. Burada bir Polonyalıya sordum, 'AB üyeliği sizde neyi değiştirdi?' diye. Cevabı ilginçti; 'Öncelikle insanlarımızın ve binalarımızın yüzü değişti.' Bu bile AB üyeliğinin önemini gösteriyor."
Bağış'la sohbetimizde söz dönüp dolaşıp anayasa tartışmalarına geldi. Bakan'ın, AB yetkililerinin de Anayasa taslağına destek verdiğini açıklaması üzerine bir gazeteci, "Ama uzlaşmayla yapılmasını öneriyorlar. Ne diyorsunuz?" diye sordu. Bağış soruyu şöyle cevapladı:
"Bizim de çabamız bu. Meclis'te bunun sağlanacağını umuyorum. Ama şunu da söylemeliyim, örneğin Anayasa Mahkemesi üyeliğine seçilecek 19 üyeden 5-6'sının kadın olması konusunda CHP bir öneri getirsin. Biz de destekleyelim. Uzlaşma böyle olur."

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA