Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MAHMUT ÖVÜR

CHP'nin 'bandajlı' siyasetçileri

Mustafa Sarıgül'ün sürpriz Baykal ziyareti CHP içinde yeni bir hareketlenme yarattı. Ve herkes aynı soruyu sordu: Acaba CHP'de yeni bir oyun mu kuruluyor?
Tarafların verdiği "resmi" cevap kimseyi tatmin etmedi, etmezdi de... Çünkü 5 yıl önce birbirine söylenmedik söz bırakmayan iki siyasi aktörün, CHP'nin yükselişe geçtiği bir süreçte buluşması tesadüf olamazdı.
O zaman geriye şu soru kalıyor; peki bu noktada neden buluştular?
Kuşkusuz insani boyutu da olan bu buluşma kim ne derse desin siyasi bir hesaba, bir akla dayanıyor. Bu hesabın hedefi de referandum sonrası... Eğer referandumdan "Evet" çıkarsa Kılıçdaroğlu ve Önder Sav'ın işi pek kolay olmayacak. O koltuklarda rahat oturamayacaklar.
Karşılarında iki yaralı siyasetçi, Baykal ve Sarıgül olacak... Biri son dakikada CHP gibi güçlü partisini elinden kaptırmış, diğeri ise kurmaya hazırlandığı partisini kapatmıştı.
Dahası Baykal'ın partideki izi bile silinmek isteniyordu.
Sarıgül'ün durumu daha da vahimdi.
Parti girişimine son verip, binlerce taraftarını şoka soktuğu yetmediği gibi siyasi bir karşılık da alamamıştı. Bir anlamda açıkta kalmıştı. Bütün bu sürecin siyasi mimarı olan Hüsamettin Özkan'ın şimdi nasıl bir akıl üreteceği de merak ediliyor.
Çünkü Sarıgül'ün CHP'ye döneceğine dair ortada bir işaret yok.
Dün konuştuğum CHP Genel Sekreter Yardımcısı Tekin Bingöl şöyle diyordu:
"CHP'nin bir tüzüğü var. Bu tüzüğe göre partiden ihraç edilenlerin dilekçeyle başvurmaları gerekiyor. O dilekçe Parti Meclisi'nin kararıyla işleme konulur. Üstelik burada kapalı oylama söz konusu. Sarıgül, CHP'ye dönmek istiyorsa bu yolu denemeli..."
Gördüğünüz gibi Sarıgül'ün işi çok daha zor ve arayışının nedeni de bu... Ancak siyasi zemin bu arayışa pek müsait değil.
Tıpkı TDH hareketinin bir sonuca ulaşamadığı gibi... Daha nisan ayında bu yapının partileşemeyeceğini yazmıştım. Sarıgül treni kaçırdı. Aslında çaba harcamadı denemez ama riske girmekten korktu.

Sarıgül'den Gürsel Tekin'e teklif

O korkusu nedeniyle aylar önce bugün Baykal'a gittiği gibi o günlerde de Gürsel Tekin'e gitmişti.
Tekin'e "CHP'den ayrıl TDH'nın başına geç..." teklifi götürmüştü. Herhalde Sarıgül'ün kafasında "Tekin genel başkan, kendisi de başbakan" formülü vardı. Ancak bu teklife Tekin sıcak bakmayınca gerçekleşmemişti. Şimdi başına gelenlere bakıp, büyük olasılıkla "Ben bu fırsatı nasıl kaçırdım?" diye hayıflanıyordur ama iş işten geçti.
Ama yine de CHP'de oyun bitmez. Önder Sav son Baykal-Sarıgül görüşmesini "anlamlı" niteleyerek neyle karşılaşabileceğini biliyor.
Ayrıca referandum sonrası karşısına çıkacak siyasetçileri yaralı hale getirdiği için de içi çok rahat. Bu nedenle o da referandum sonrası "bandajlı siyasetçileri" tamamen bitirmenin hesabını yapıyor.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA