Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MAHMUT ÖVÜR

Siyasetin yeni aktörleri

Şu sıralarda siyasette en çok konuşulan şey Has Parti Genel Başkanı Numan Kurtulmuş'la eski DP Genel Başkanı Süleyman Soylu'nun AK Parti'ye geçip geçmeyecekleri.
Uzun süredir siyaset kulisleri CHP'deki bir iki çıkışı saymazsak pek hareketsizdi. Kurtulmuş ve Soylu'nun AK Partiye geçme ihtimalleri bu hareketsizliğe son verdi.
Bunda Başbakan Erdoğan'ın düşmeyen ve tam tersine giderek yükselen profiliyle yüzde 50 oy almasının etkisi büyük.
Ama mevcut partilerin muhalefet boşluğunu dolduramamaları da önemli bir etken... Hâlâ bu boşluk doldurulmuş değil.
Kemal Kılıçdaroğlu ve "Yeni CHP"sinin bu boşluğu doldurup doldurmayacağını kurultayda göreceğiz. Ciddi bir hamle hazırlığında... Ancak Ulusalcı kuşatmadan kurtulup herkesi kucaklayan demokrat bir partiye mi dönüşecek yoksa biraz değişimle mi yetinecek?
Bu belirsizlik ister istemez yeni siyasi aktör arayışını öne çıkartıyor. Siyasette, yeni siyasi aktörlerin yetişmesi hiç kolay değil. Hem toplumla güçlü bir bağınız olacak hem söyleyecek sözünüz hem de bu sözü halka ulaştırabilecek samimi bir üslubunuz olacak...
Peki, bugün siyasette bu özelliklere yakın duran kaç siyasetçi var?
İlk akla gelen isimleri sayalım: Numan Kurtulmuş ve Süleyman Soylu... Bu ikili son dönemlerdeki tutumları ve AK Partiye geçiş haberleriyle bu özelliklere yakın ve gündemdeler...
Bir de sürekli gündemde olan ve genel siyasete girdiğinde taşları yerinden oynatacak bir isim daha var: Mustafa Sarıgül. Kamuoyu anketlerinde de bunu görmek mümkün.
Tabii son çıkışıyla Leyla Zana'yı da bunlara eklemek gerekiyor.
Dün bu soruyu Twitter'da sorduğumda aldığım cevaplar çok benzerdi. Zana'nın farklı durumunu bir yana bırakırsak Başbakan Erdoğan erken davranarak, bu yeni aktörlerden ikisini partisine katma hamlesiyle siyasette boşluğa izin vermeyeceğini gösterdi.
Bu hamleye partisinden farklı tepkilerin verilmesi de bir hayli ilginç... Daha ustaca açıklamalar yapılabilirdi.
Büyük olasılıkla sürece Başbakan Erdoğan müdahale ederek son noktayı koyacak.
Yeni siyasi aktörlere yönelik AK Parti cephesinde bunlar olurken CHP'nin ne yapacağı ise merak ediliyor.
Aslında CHP de kurultaya giderken çevresinde küskün bırakmama çabası içinde. Son dönmede dışarıda kalan eski siyasilerin büyük çoğunluğu partiye döndü. Geriye bir tek Mustafa Sarıgül kaldı ama işin en ilginci toplumda karşılığı olan da o... Bu nedenle önümüzdeki süreçte CHP cenahının en önemli meselesi CHP-Sarıgül ilişkisi olacak.
Demirel'in deyimiyle "turpun büyüğü heybede" bekliyor.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA