Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MAHMUT ÖVÜR

CHP, nasıl bir anayasa istiyor?

Gündemde Suriye ile gerilim, Kürt meselesi ve yerel seçimler var ama önümüzdeki günlerin en kritik meselesi yeni anayasa...
Şunun şurasında 2012'nin bitmesine çok az kaldı.
Peki, Türkiye bu yıl sonu veya 2013'ün ilk yarısına kadar yeni bir anayasa yapabilecek mi?
Anayasa sihirli bir değnek değil ama başta Kürt meselesi olmak üzere birçok meselenin çözümünde anayasa "anahtar" rolü oynayacak.
Bu açıdan bakınca, siyasi gerilime rağmen umuda dair işaretler var. İlki, Başbakan Erdoğan'ın, AK Parti'nin 4. Olağan kongresinde yaptığı konuşma ve AK Parti MKYK'ya iki anayasa uzmanını, Mustafa Şentop ve Osman Can'ı alması.
İkincisi ise CHP'nin yaklaşımı... Gündelik siyasette yaşanan sertliklere rağmen CHP'den gelen sinyaller yeni anayasa meselesinde umut veriyor.
Bunun son örneğini Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nda CHP üyesi olarak görev yapan Rıza Türmen'in söylediklerinde görüyoruz...
"Türkiye'den siyasi analiz ve yorum yapan" Perspectives dergisinin ikinci sayısında Rıza Türmen'in "Anayasa" başlıklı bir yazısı var.
Yazı son dönemde çok tartışılan "Yeni anayasa, 12 Eylül Anayasası'nın maddeleri üzerinden mi yapılacak?" tartışmalarına da ışık tutuyor.
Türmen nasıl bir anayasa sorusuna şu cevabı veriyor:
"Yeni bir anayasa, devleti ve toplumu yeniden tanımlamak, temel siyasi tercihleri yeniden yapmak anlamı taşır."
Demokrasi açısından Türkiye'yi "hybrid" yani "melez" ülke olarak tanımlayan Türmen, şöyle diyor:
"Bu tür ülkelerde anayasa daha önemli bir işleve sahip... İyi bir anayasa demokratik kurumları sağlamlaştırıp, demokrasiyi ileri götürebilir"
Türmen, Türkiye'nin gerçekleri bakımından "kötü bir anayasa"ya ilişkin birçok özellik sayıyor ama şu iki maddenin altı çizilmeli:
1.Türk toplumundaki etnik, dinsel farklılıkları görmeyen tek tip bir ulus devlet anayasası...
2.Devletin ideolojik tercihlerini yansıtan bir anayasa...
Türkiye'nin böylesi "kötü bir anayasadan kurtulmak için" toplumsal zeminin uygun olduğunu şu sözlerle dile getiriyor:
"İçinde bulunduğumuz yeni anayasa süreci, ilk kez bize halktan gelen taleplere dayanan, aşağıdan yukarı demokratik bir anayasa yapma olanağı veriyor."
AK Parti ve MHP'yi eşitlik, düşünce ve ifade özgürlükleri konusunda uzlaşmaya yanaşmadığı için eleştiren Türmen, tüm siyasi partileri de uyarıyor:
"Masadan kalkan ağır siyasi bedel öder"
Bu yaklaşım, 12 Eylül ruhundan uzaklaşmış, "değiştirilemez maddeler" diretmesi yapmayan ve sıfır kilometre bir anayasa yapmayı öngörüyor.
Bu da yeni anayasa için umut veriyor.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA