Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MAHMUT ÖVÜR

PKK kongresini yapacak mı?

Önümüzdeki seçimin gündemini, bazı partiler istemese de yeni anayasa ve başkanlık sistemi talebi, çözüm sürecinin seyri ve paralel yapıya karşı siyasetin nasıl bir duruş sergileyeceği belirleyecek. Zaten her parti de bu önemli konulara göre pozisyonu alıyor ve ona göre siyaset yapıyor.
Elbette, sandığı etkileyecek, ekonomi, ülkenin genel gidişi, bölgesel duruşu ve güçlü siyasi aktörler gibi faktörler de var. Ama gündem, daha çok sözünü ettiğimiz öne çıkan konular üzerinden şekillenecek. O konuların içinde sonucunu hemen görebileceğimiz ya da görmemiz gereken somut konu ise Çözüm Süreci.
Bu süreçte atılacak en somut adım ise silahlı güçlerin çekilmesi.
Toplum ve siyaset, nisan içinde ya da Öcalan'ın deyimiyle ilkbaharda PKK'nin kongresini toplayıp "Türkiye'de silahlı mücadeleye son verme" kararı almasını bekliyor. Ancak, şu ana kadar bu konuyla ilgili bir gelişme olmadığı gibi olacağına dair ipucu da yok. Belki araya aday listeleri, İstanbul Adliyesi'ne yapılan terör saldırısı girdi ve konu biraz gündem dışına itildi ama o tarihi beklenti sürüyor. PKK'nin bu ay veya en geç mayıs içinde kongresini yapıp o kararı alması bekleniyor. Peki, böyle bir olasılık var mı? İşin uzmanları iki yaklaşımdan söz ediyor.
İlkine göre, PKK yönetimi seçimlere kadar bu işi uzatıp "bugün yarın yapılacak" diyerek zaman kazanmak; böylece seçimleri silahların gölgesinde geçirtip, özellikle bölgede oy kaybını en aza indirmek istiyor.
İkinci yaklaşıma göre, PKK seçimlere kadar bu kararı almak zorunda. Bunun da iki nedeni var. Biri, Türkiye toplumuna verilen söz. Diğeri ise İran'dan Yemen'e uzanan coğrafyada yeni bölgesel ve küresel dengelerin kurulması.
Bu tezi savunanlar göre, son dönemdeki bütün kuşatmalara ve yalnızlaştırma girişimlerine rağmen bölgenin "barış adası Türkiye"ye ihtiyacı her zamankinden çok daha fazla. Bu da PKK'nin Türkiye'de silahlı mücadeleye son vermesini zorunlu kılıyor. Bunun gereği yapılır mı yapılmaz mı bilinmez ama şu açık ki, bu adım, HDP'nin Türkiyelileşme siyasetini, baraj meselesini hatta MHP'nin alacağı oyu bile yakından ilgilendiriyor.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA