Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MAHMUT ÖVÜR

İsrail’le barışın iç siyasete etkisi

AB'deki gelişmelerin karamsarlık yarattığı bir dünyada, Türkiyeİsrail ilişkilerinin yeniden kurulması sadece bu iki ülkeyi değil, eminim başka coğrafyaları da umutlandırdı.
Başta AB ülkeleri olmak üzere ırkçı, ötekileştirici akımların geliştiği, ayrılıkların körüklendiği, vekalet savaşlarıyla terörün yükseltildiği hatta üçüncü dünya savaşı geliyor çığlıklarının atıldığı bir anda, dünyanın en karmaşık bölgesinde "küçük" bir barış adımının atılması kelebek etkisine yol açmasa da umut verici. Çünkü dünyamızda her zamankinden çok daha güçlü bir barış damarı var ve en umutsuz anlarda imdada yetişiyor.
Hele bu, İsrail gibi dünyadaki siyaseti, medyayı etkileyecek gücü olan ve bölgesinde çözüm üretme ve sorun çıkarma kapasitesi de yüksek olan bir ülkeyle yapılmışsa sadece iki ülke adına değil insanlık adına büyük başarı.
Bu adımın çok büyük sonuçlara yol açması gerekmiyor, barış ihtimalinin canlı tutulması bile sevindirici. Tabii daha fazlası olacak. Türkiye'nin ABD, Mısır, Rusya ve Arap ülkeleriyle ilişkilerinde de yeni süreçleri tetikleyecek.
Aynı şekilde Türkiye ve İsrail'in iç siyasetini de derinden etkileyecek.
Şimdiden görünen şu: İsrail'de de Türkiye'de de düne kadar iktidarları eleştiren muhalefet odakları sonuçtan memnun değiller. İsrail'dekiler "derin bir mağlubiyetten" söz ederken, Türkiye'dekiler "Gazze ambargosu kalkmadı" veya "tavizlerle gelen kırılgan anlaşma"dan söz ediyor.
Kuşkusuz eleştiriler olacak, eksiklikler söylenecek ama daha düne kadar Türkiye'de, "İktidar herkesi düşman yaptı" diyenlerin, bölgeyi derinden etkileyecek bir barış adımını daha başından yok sayması anlaşılır gibi değil.
Bazı siyasi aktörler, neredeyse ellerinden iktidarı yıpratmak için kullandıkları bir argüman uçup gitti diye karalar bağlayacak. Oysa dünyanın altüst olduğu bir tarihsel dönemde muhalefetin daha yapıcı ve ön acıcı bir rol üstlenmesi gerekiyor. Aynı baskı, AK Parti'yi eleştirecek muhafazakâr kesimler üzerinde de olacak.
Özellikle muhalefet partileri, barış umudunun yeşerdiği anlarda negatif bir rol oynarlarsa, küçülmeleri hatta parçalanmaları kaçınılmaz olur. Bunlara bir de son 3 yılda bazı siyasi odaklardan ve dünya medyasından Türkiye'ye yönelen algı operasyonlarının azaldığını ekleyin.
Birilerine abartı gelebilir ama bunda Türkiye- İsrail gerginliğinin çok büyük etkisi olduğunu düşünüyorum.
Buna içeride bütün küresel sıkıştırmalara ve negatif gelişmelere rağmen ekonominin sarsılmadığını, büyük yatırımların sürdüğünü ve dış politikada da İsrail gibi Rusya'yla da ilişkilerin normalleştiğini ekleyin, iç siyasette sürpriz gelişmeler şaşırtıcı olmaz.
Son söz: Türkiye İsrail ilişkilerinin normalleşmesi, sadece iki ülke ilişkilerini değil, ekonomik açıdan doğalgaz örneğinde olacağı gibi tüm bölgeyi canlandıracak, siyaseten de Hamas örneğinde olacağı gibi radikalleşmeyi en aza indirecek.
Riski yüksek bir bölgede barışa bir adım atıldı, umut verici ve sevindirici.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA