Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MAHMUT ÖVÜR

Satılık Kars’tan cazibe merkezi Kars’a

Başbakan Binali Yıldırım'ın referandum kapsamında düzenleyeceği miting nedeniyle memleketim Kars'tayım. Sabah'ın erken saatlerinde Kars havaalanına hemşerim genç işadamı Sezgin Baran Korkmaz'la birlikte iniyoruz.
İlk işimiz, Kars'a büyük heyecan getiren Ulaştırma, Haberleşme ve Denizcilik Bakanı Ahmet Arslan'la görüşmek oluyor. Bakan Aslan'ı milletvekilleri, vali, belediye başkanı ve ilin siyasi aktörleriyle sohbet ederken buluyoruz. Sohbete biz de katılıyoruz ve referandumla ilgili ilk izlenimi de bakan Arslan'dan alıyorum.
"Kars'ta siyasi hava 1 Kasım seçimlerinde dönmüştü. Şimdi o havanın daha da değiştiğini gözlüyorum. Kars kendi sürprizini yapacak. Ben hemşerilerimden yüzde 55-65 arası bir oy bekliyorum."
Kars'ın tecrübeli siyasetçilerinden biri bakanın bu sözüne bir başka sürprizin katılacağını söyleyerek katılıyor: "Bu kez asıl sürprizi Kars'ın aşiret kesimi yapacak. Özellikle Digor'da patlama bekliyorum."
Tecrübeli siyasetçi bunu da Kars'tan uzun zamandır ilk kez bir bakanın çıkmasına bağlıyor ve şöyle diyor: "Karslılar ilk kez böyle önemli icracı bir bakan şansı yakaladı. Bu referandum bir anlamda Karslıların bakanlarına sahip çıkmasının da ölçüsü olacak. Bu Karslılar için önemli bir motivasyon."
Sohbeti burada noktalıyor, önce havaalanına, sonra da Başbakan Binali Yıldırım'la birlikte Kars'ın Cumhuriyet Meydanı'na gidiyoruz. Meydan dolmuş. 10 binle 15 bin arası bir kalabalık var. Karslılar, âşıklar şehri özelliğini meydana da yansıtmışlar. Koca bir afişte "Evet"i şiirleştirmişler:
"Edirne'den Kars'a
Verdik gönül bu yola
Evet çıkacak Kars'ta
Tüm cihan şahit buna..."
Ve Başbakan Yıldırım kürsüde. Coşkuyla karşılanan Başbakan Yıldırım, özellikle Karslıların 15 Temmuz duruşuna vurgu yaparak şöyle diyor: "Siz 15 Temmuz'un nöbetçisi, 16 Nisan'ın müjdecisi, 'Evet'çisisiniz. Birliğimize, kardeşliğimize hep sahip çıktınız. 6-7 Ekim'de terör örgütünün kışkırtmalarına, çukur siyasetine prim vermedi Kars. 15 Temmuz hain darbe girişimine karşı demokrasinin, bayrağın, bağımsızlığın yanında yer aldı Kars. Sizleri gönülden kutluyorum."
Başbakan Yıldırım, Karslıların 2007'deki cumhurbaşkanlığı referandumuna yüzde 73 desteğini hatırlatıyor ve şöyle devam ediyor: "Kars, 2007'de bir destan yazdı. Şimdi cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi için bu rekoru kırmaya hazır mısınız? Yüzde 80'in üzerinde 'Evet' oyu vermeye var mısınız?"
Meydanı dolaşırken, başarılı çalışmalarıyla dikkat çeken AK Parti Kars İl Başkanı Adem Calkın'la konuşuyorum. Calkın, Kars'ın son dönemde yıldızının parladığını ve ilgi çekmeye başladığını anlatıyor: "Şimdiden Kars'a müthiş ilgi var. Yatırımcı akışı başladı ve her şey değerlendi. Eski Türkiye'de satılığa çıkartılan Kars, artık bölgenin cazibe merkez oluyor."
Mitingi geride bırakıp, şehir merkezine iniyorum. Amacım sokağın sesini de dinlemek. AK Parti ve MHP'lilerin önemli bir kesimi referandumda yüzde 50'nin üzerinde oy alacaklarından eminler. Ama Kars'ta CHP ve HDP de var. Hatta muhalif MHP'liler de... Şehirdeki bazı kahvehane ve kafelerde o çevrelerle konuştum. Onlar da 'hayır'ın önde olduğunu söylüyor. Hatta muhalif bir MHP'li iddialı bir oran veriyor; yüzde 60.
Memleketim Kars'ın inişli çıkışlı ve muhalif siyasi geçmişini biliyorum ama şimdi durum biraz daha istikrar ve makulden yana... Bunda da kuşkusuz Kars'ın uzun yıllar sonra güçlü bir bakanlığa sahip olmasının etkisi var ve bu referanduma da yansıyacak.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA