Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MAHMUT ÖVÜR

Barışın fedaileriyiz

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 2005'ten beri bütün Diyarbakır buluşmalarını izledim. Her buluşmanın farklı bir tarihi özelliği vardı. Dünkü buluşma da tarihiydi ve diğerlerinden biraz daha farklıydı. Çünkü bu kez, siyasi zemin geçmişle kıyaslanmayacak kadar değişmişti.
Artık örgüt eksenli şiddetin kol gezdiği bir siyasi zemin yoktu. Kandil'in çukur vahşetiyle başlayıp, Suriye'de küresel aparata dönüşen kirli siyaseti açığa çıktığı için, örgütün oluşturduğu korku duvarı yıkılmış durumda.
Henüz yeri tam doldurulmasa da yeni bir normalin oluşacağına dair büyük umut var.
Bu yüzden toplumun, özellikle de aydınların beklentileri daha makul. Deyim yerindeyse kimse uçmuyor, daha gerçekçi yaklaşıyor.
Herkes Türkiye'nin yaşadığı çok yönlü kuşatmanın ve derin siyasi sıkışmanın farkında. Bu gerçeği, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Diyarbakır buluşmasını izlemek için bir gün önce geldiğim Diyarbakır'da, gece geç saatlere kadar, sivil toplum örgütleriyle, sokakla ve devlet kademelerinde görev yapanlarla yaptığım sohbetlerden çıkardım.
Sohbetlerde sorduğum, "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Diyarbakır konuşmasından ne bekliyorsunuz?" sorusuna birbirine çok yakın iki makul cevap veriliyor;
Bir: Cumhurbaşkanının Mardin konuşmasındaki demokrasi vurgusu devam etmeli ve somut ekonomik adımlar atılmalı.
İki: Çözüme kimin yanaşmadığı ve Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'yle toplumun önünün nasıl açılacağı netleştirilmeli.
Bu ölçüyle Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşma yapacağı Diyarbakır Valiliğinin önündeki miting alanına gidiyorum. Diyarbakır her zaman olduğu gibi bu kez de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dinlemek için meydanı doldurmuş durumda. Ancak bu kez, seçilen alan bu kalabalığa uygun değil. Bu yüzden sıkışmış ve çevreye taşmış müthiş bir kalabalık var. Gerekçe güvenlik de olsa, içinden geçtiğimiz siyasi konjonktür ve Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi gibi tarihi bir referandumun halka anlatılması, böyle dar bir alana sıkıştırılmamalıydı.
2005'teki ilk çıkışta ve 2013'teki Barzani'nin de katıldığı o tarihi buluşmalardan sonra bir kez daha kürsüye çıkan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı ilgi ve dikkatle izliyorum. Alandaki kalabalık da pür dikkat Cumhurbaşkanını dinliyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, her zamanki sahiciliğiyle yüzyıllık bir sorunu "açılım" süreçleriyle nasıl çözmek istediğini ve atılan tarihi adımları anlatırken sık sık dillendirilen "barış"la ilgili çarpıcı bir tespit yaptı:
"Bu PKK yanlıları iki de bir diyorlar, 'barış barış barış...' Lafla barış olur mu? Elinde silah olanlarla barış olur mu? Biz inşa ve ihya ediyoruz. Biz şefkatle, merhametle baktık. Barışın fedaileri biziz, özgürlüklerin fedaisi biziz ve bundan sonra da böyle olacak."
Ve çok açık çağrıyı bir kez daha yineledi: "Gelin sorunlarınızı siyasetle çözün"
Cumhurbaşkanından önce Diyarbakırlılara Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ve Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki de seslenerek 16 Nisan'ın bir dönüm noktası olduğunu vurguladılar.
Meydandan da ayrılırken alana girenlerden daha fazla giremeyenlerin olduğunu görüyoruz. Bu yoğun ilgi belki de 16 Nisan'da kimsenin hesaba katmadığı bir sürprizin işareti...

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA