Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MAHMUT ÖVÜR

Adana’da referandumun kaderi

Adana, eskisi kadar değilse de sanayi ve üretim açısından olduğu kadar nüfus açısından hâlâ bölgenin en önemli ve etkili şehri... Ancak geçmişte sanayide yakaladığı başarıyı sürdürememesi şehrin öncü kimliğini gölgelemiş durumda. Siyaset açısından ise bugün mecliste temsil edilen tüm partilerin Adana'da etkili olması Adana'yı deyim yerindeyse nev-i şahsına münhasır bir şehir yapıyor. AK Parti, CHP, MHP ve HDP yaklaşık 10'ar puan arayla birbirini izliyor.
Referanduma giderken bu tablo biraz değişmiş durumda. HDP son dönemde sivil siyaset adına şiddet ve terörle arasına mesafe koyamayarak irtifa kaybederken, MHP'de ise Türkiye genelinden biraz fazla bir yarılma söz konusu. Referandumu Adana'da belirsizleştiren de bu iki partinin durumu.
Özellikle de MHP tabanı referandumun hangi yöne kayacağında ciddi rol oynayacak.
Ama ilginç olan, HDP'nin sivil siyaset yanlıları "evet"e yakın dururken, MHP'nin muhalifleri "hayır"a sıcak bakıyor. İki partideki kaymanın oranı referandumun seyrini belirleyecek.
Bu noktada en dikkat çeken şey, MHP'li Büyükşehir Belediye Başkanı ve birkaç ilçe belediye başkanının MHP içi muhalefete yakın durmaları ve genel merkez siyaseti doğrultusunda açık bir çalışma yapmamaları. Aslında 'hayır' için de görünür bir çalışmaları yok ama el altından o yönde çalıştıkları algısı çok yaygın.
Bu sonuç, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin henüz Adana'ya gelmemesinin de nedeni olarak gösteriliyor. Kısaca Adana'da durum belirsiz ama "Evet"çilerin bir umudu var. Cuma günü miting yapacak olan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Adanalılara seslenmesi...
Durumu bu konuşma netleştirecek.
Bir de kadınların performansı... Sabah Gazetesi Yazarlar Kulübü'nden Doç. Dr. Fahrettin Altun, Şeref Oğuz, Serdar Karagöz ve Ozan Ceyhun'la birlikte katıldığımız panele özellikle kadınların yoğun ilgisi hepimizin dikkatini çekti. Bu durumu Adana'da sonucu kadınların belirleyeceği biçiminde yorumlayanlar oldu.
Aslında bu tespit sadece Adana'ya özgü de değil, ilginçtir bu referandumda tüm Türkiye'de kadınlar çok daha etkin rol oynuyor. Gittiğimiz her yerde benzer hareketlilik var. Bu da referandumun sürprizi olacak.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA