Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MAHMUT ÖVÜR

Biraz umut

Türkiye'nin 2013 Mayıs'ından bu yana nasıl bir 4 yıl geçirdiğini düşününce insan inanamıyor. Bu kadar saldırının üst üste geldiği bir dönem hiç olmadı. Ama buna rağmen Türkiye ayakta ve inadına hem dünya siyasetini etkiliyor hem de ekonomide kriz beklentilerini yerle bir ediyor.
Birileri ise ısrarla "Ülke batıyor, yoksulluk diz boyu, yüzde 11'lik kalkınma yalan" söylemleriyle kaygı pompalıyor.
Türkiye'nin sorunları yok mu elbette var.
Ancak Türkiye geç kalmışlığını, sanayileşme ve demokrasi açığını kapatmak için müthiş bir çaba içinde. Yüzde 11'lik kalkınma işte bu çabanın ürünü.
Önceki gece Meclis'te bütçe görüşmelerinin son günüydü. Siyaset kulislerinde ekonomiyle ilgili çok spekülasyon yapıldığı için Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'in konuşmasını pür dikkat izledim.
Altını çizdiğim konuları sizinle paylaşmak istiyorum.
Yoksulluk: "Birleşmiş Milletleri'nin yoksulluk kriterine göre 2002 yılında günlük 4,3 doların altında yaşayanların toplam nüfus içerisindeki payı yüzde 30'du yani her 100 kişiden 30'u günlük 4 dolar 30 sentin altında bir gelirle yaşıyordu, bugün bu oran yüzde 1,6'ya gerilemiştir"
Ekonominin büyümesi: "2002'yi 100 kabul edelim ve reel olarak 2016'da dünya ekonomisi 100'den 172'ye, Avrupa Birliği 100'den 121'e, Çin ve Hindistan hariç gelişmekte olan ülkeler 100'den 183'e çıkmış. Peki, Türkiye 100'den kaça çıkmış? Türkiye 100'den 215'e çıkmış."
Vatandaşa yansıması: "On beş yıl önce bu ülkede yıllık 91 bin otomobil satılıyordu, geçen sene 757 bin otomobil satıldı.
On beş yıl önce Türkiye'de 3 milyon civarında beyaz eşya satılıyordu, geçen sene 7,5 milyon beyaz eşya satılmış. 2000'li yılların başında çiftçimiz yıllık 7 bin traktör alıyordu, geçen sene 70 bin traktör almış, 70 bin."
Gelelim üzerinde durulması gereken eğitim ve kalkınmanın kalitesine...
Eğitim ve alt yapı: "Türkiye'de eğitim harcamalarının millî gelire oranı yüzde 6'nın üzerine çıkmış; OECD'de ortalama yüzde 5,1. Diyeceksiniz ki: Kalite? Kaliteyi artırmak için 580 bin öğretmen aldık, 270 bin derslik açtık; bunun sonucunda kalite artacak. Meslek liselerinin toplam liseler içerisindeki payını yüzde 34'ten 50'nin üzerine çıkarttık ama yetmez, hedef yüzde 60."
Makine üretimi: "Üçüncü çeyrek büyümesi sadece yüksekliğiyle değil, kalitesiyle de fark yaratmıştır. Makine teçhizat yatırımlarımız yüzde 15,3 gibi güçlü bir artış göstermiştir."
Bu konuda büyük firmalarımızın başarısı biliniyor ama adı sanı bilinmeyen onlarca firma var ve dünyanın dört bir yanına ihracat yapıyor. Birkaçını saymak istiyorum.
Alapala Makine: 63 yıllık geçmişiyle sektöründe dünya ikincisi olan bu firma, anahtar teslimi değirmen kuruyor ve üretiminin yüzde 95'ini 100 ülkeye ihraç ediyor.
MES Makine... Kimsenin adını bilmediği bu firma, ürettikleri alüminyum ürünleriyle otomotiv, enerji, savunma sanayiinin global markalarına hizmet ve ürün sağlayan, stratejik çözüm ortağı olan bir şirket.
Bu firma, küresel ölçekte ilk üç, Avrupa'da ise ilk iki firmadan biri...
Ve büyüklerden Vestel... Türkiye'nin teknoloji devlerinden Vestel, Smart TV'ler için geliştirdiği veri koruması sistemi ile bir ilke imza attı. Ve Bavyera Veri Koruması Kurulu tarafından kişisel veri güvenliğini sağlayan ilk televizyon markası seçildi.
Televizyon pazarında Türkiye'de lider, Avrupa'nın da ilk iki üreticisinden biri...
Ulaşımdan, tarıma birçok alanda onlarca böyle örnek var. Türkiye'de umut veren iyi şeyler de oluyor ve Türkiye hak ettiği yere adım adım ilerliyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA