Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MAHMUT ÖVÜR

Berlin’e Truva Atı çıkarması

Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş'la dünyanın en önemli turizm fuarının 52. kez düzenlendiği Berlin'deyiz. En önemli turizm borsası kabul edilen bu fuarda, dünyanın dört bir yanından ülkeler, tur operatörleri, turizm şirketleri buluşuyor. Türkiye de önemli şehirleri, tarihi simgeleri, turizm örgütleri ve şirketleriyle Berlin'e çıkarma yapmış durumda.
Fuara girdiğinizde İzmir'in Saat Kulesi'nden Truva Atı'na, Galata Kulesi'nden Kapadokya'nın Peri Bacaları'na mini bir Türkiye karşılıyor sizi...
Turizm sektörü iki yılı derin sarsıntılarla geçirdikten sonra 2018'e umutla bakıyor. Aslında siyasi havada da değişim hissediliyor.
Bu açıdan AB'nin önemli ülkesi Almanya'nın tutumu önemli. Şu sıralar Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da Almanya'da... Fuara gelip turizmcilere destek veren Çavuşoğlu'yla Alman mevkidaşı Gabriel arasındaki sıcak ilişkiler sokağa da yansıyor.
Fuara tur operatörlerinin yanı sıra Alman vatandaşlarının ilgisi de yoğun.
Almanlar önemli çünkü tavırları AB halkları için rol model. Son dönemde siyasi ilişiklerdeki gerginlik turizm sektörünü de sarsmıştı.
2015'te 5.4 milyon olan Alman turist sayısı, 2016'da 3.7 milyona, 2017'de ise 3.4 milyona inmişti.
Şimdi bu rakamların hem de hızla yükseleceği umudu var. Kültür ve Turizm Bakanı Kurtulmuş, fuardaki açış konuşmasında bu umudunu şöyle dile getiriyor:
"Bu yıl çok umutluyuz. Fuarda da gördüm, tur operatörleri de Alman vatandaşları da hayli ilgili. Bu yıl rezervasyonlar yüzde 50 arttı, 5 milyon Alman'ı Türkiye'ye bekliyoruz.
Onların da Türkiye'yi özlediğini biliyoruz." Fuarı dolaşırken turizmcilerin de umutlu olduğunu gördüm. Bu yıl Berlin'deki simgemiz Truva Atı. Ama sadece o değil, derin tarihimizin her karesinde var olan kültürel ve doğal zenginlik Berlin'de temsil ediliyor. Alın Kastamonu'yu... 2018'de Türk Dünyası Başkenti ilan edilen Kastamonu da Berlin'de mutfağıyla dünya turizm arenasında.
Aslında İzmir standından Kapadokya'ya, her şehrimiz iddialı ve iyi hazırlanıp çıkmış görücüye. Tabii biraz da inat var. Turizmciler, Türkiye'nin siyaseten kuşatılmasına, algı operasyonlarına meydan okuyan, sokaktaki insanın gönlünü kazanmaya çalışan özel bir çaba içinde.
Bu çaba, son dönemde özellikle Almanya-Türkiye arasında esen soğuk rüzgârların biraz dinmesiyle etkili olacak gibi.
Bakan Kurtulmuş, siyasi alandaki gerilimi gidermede turizmin özel gücüne vurgu yaptı: "Siyasi ilişkilerin ve halklar arasındaki ilişkilerin normalleşmesi için turizmi yumuşak güç görüyoruz." Berlin'de siyasi soğukluğu giderecek önemli bir toplantı daha vardı; "Yeni İpek Yolu"nun geçtiği ülkeler toplantısı. Bakan Kurtulmuş'un da fuar gezisinin ardından katıldığı bu toplantı da Türkiye için önemli çünkü yeni İpek Yolu'nun kilit ülkesi Türkiye ve o yeni yol, ticaret kadar turizmin de önünü açacak.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA