Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MAHMUT ÖVÜR

‘Yeni dünyanın mihenk taşı’

Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, Almanya'da, 52. Berlin Uluslararası Turizm Borsası Fuarı (ITB) kapsamında çok sayıda önemli görüşme yaptı, birçok etkinliğe de katıldı. Bu görüşmeleri izlerken herkesin merak ettiği soru Almanya-Türkiye ilişkilerinin nereye evirildiğiydi.
Son gelişmeler, Almanya'nın PKK ve FETÖ kaçaklarına kucak açmasına, seçimlerde gerilimin had safhaya ulaşmasına rağmen iyiye doğru gidildiğini gösteriyor. Yani Almanya ile Türkiye arasındaki soğuk hava yerini yavaş yavaş Türkiye'nin kararlı tavrından ve gücünden kaynaklanan sıcak havaya bırakıyor.
Bakan Kurtulmuş, bu gerçeği Türkiye'nin Berlin Büyükelçiliği'ndeki resepsiyonda şöyle anlatıyordu: "Almanya ile Türkiye arasındaki ilişkiler birtakım gerginliklerle bir kenara bırakılacak, ihmal edilecek ilişkiler değildir. Almanya-Türkiye arasında yeni bir dönemin başladığını görmekten memnuniyet duyuyoruz."
Bu noktaya gelişte de Türkiye'nin dünyadaki rolü çok önemliydi: "Türkiye, doğu ile batının, kuzey ile güneyin ortasında bir köprüdür demiyorum, Türkiye, yeni dünyanın mihenk taşı, nirengi noktasıdır. Yeni bir dünya kurulacak, Türkiye olmadan bu dünyanın anlamlı hale gelmesi mümkün değildir."
Türkiye'nin etrafında gerçekleşen tüm siyasi oyun ve siyasi gelişmelerin, bir doğum sancısının ayak sesleri olduğunu vurgulayan Bakan Kurtulmuş, Türkiye'nin, yeni dünyanın kurulmasında kenara itilemeyeceğini söylüyordu: "Zannettiler ki Türkiye sıkışır, diz çöker, sesini çıkarmaktan vazgeçer. Hayır, öyle olmayacak. Türkiye, Fırat Kalkanı Operasyonu'nda ortaya koyduğu başarıyı Allah'ın izniyle askerimizin ve milletin kararlılığıyla Zeytin Dalı Harekâtı'yla da gösterdi, gösterecek."
Türkiye'nin dünyada ve bölgesindeki rolü, doğal olarak Almanya ile ilişkilerini de etkiledi ve havayı değiştirdi. Bunu da en net biçimde Berlin fuarında gördük. Almanya'daki siyasi azınlığın Türkiye karşıtlığına bakmayın, Tur operatörleri veya sokaktaki Alman, Türkiye'nin teröre karşı tavrının onun hayatını nasıl etkileyeceğinin farkında ve bunu da tatil tercihiyle gösteriyordu.
Bakan Kurtulmuş, fuarda Almanya'nın önde gelen 8 tur operatörü temsilcisiyle görüştüğünü ve onların Türkiye rezervasyonlarında yüzde 50 ile yüzde 100 arasında bir artış beklediklerini söylüyordu: "Trendlerin böyle sürmesi halinde Türkiye, 2018'de 38 milyon turistle rekor kıracak."

Alman halkı devletin 'uyarısını' dinlemedi
Bakan'ın konuşmasını dinleyenler arasında Türkiye'nin en büyük turizm örgütü TÜRSAB'ın yeni başkanı Firuz Bağlıkaya da vardı. Ayaküstü sohbette Bağlıkaya, Türkiye'nin fuara iyi hazırlandığını belirtiyor ve şöyle diyordu: "Almanya bizim ana akım pazarımız. Başka pazarlara açılabiliriz ama Almanyasız bir Türk turizmi düşünemeyiz. Şu anda seyahat uyarısı olmasına rağmen fuar çok iyi başladı. Alman halkı kararını değiştirdi. Düşünebiliyor musunuz, seyahat uyarısı olan bir ülkede yüzde 60 civarında rezervasyon artışı var. Alman halkı siyasilere şunu söylüyor: 'Siz ne yapıyorsanız yapın, bizi rahat bırakın, Biz Türkiye'ye tatile gitmek istiyoruz.'
Çünkü Almanlar, iki yılda neler kaybettiklerini gördü. Hem pahalı tatil yaptılar, hem de iyi hizmet alamadılar. Şimdi bu tabloyu gören Alman siyasilerin o seyahat uyarısını da kaldırması gerekiyor. Dolayısıyla iyi şeyler oluyor. Önümüzdeki hafta Rusya var. Sayın bakanımız tedbirli konuşuyor, 38 milyon diyor, bize göre 2018'i 40 milyon turistle bitiririz."

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA