Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MAHMUT ÖVÜR

“Artık konuşma değil, eylem vakti”

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy'la Türkiye'nin önemli turizm merkezlerinden Kapadokya'dayız. Mevsim sonbahar, hava güneşli ve Kapadokya cıvıl cıvıl... Bu mevsimde bile hiç de az olmayan turistlerle karşılaşmak artık bizi şaşırtmıyor.
Çünkü çok daha fazlasını hak eden bir coğrafyada, bir medeniyetler havzasında yaşıyoruz. Bu coğrafya, ağırlıkla güneş ve deniz eksenli kitle turizmiyle yılda 40 milyona yaklaşan turist çekiyor ama artık o yetmiyor.
Sayıyı ve niteliği arttırmak için yeni bir sıçramaya, katma değeri yüksek turizme ihtiyaç var.
Yeni hükümet sistemi ve işin mutfağından gelen Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy'un asıl misyonu da işte bu dönüşümü daha doğrusu bu devrimi gerçekleştirmek.
Bakan Ersoy'un, Kapadokya gezisi tam da bu nedenle sadece muhteşem doğayı tanıtmak için değil, turizmdeki yeni yaklaşımı ve yeni dönüşümün ipuçlarını paylaşmak içindi.
Önce kendisine yönelttiğimiz; "Yeni sistemin ve kabine dışı atanan bir bakan olarak sizin, farkınızı ne zaman göreceğiz?" sorumuza cevap verdi:
"Birikmiş çok sorun var ama önemli olan köklü sorunları çözmektir. Yeni sistemin en önemli özelliği sürat. Biz kendi bakanlığımızda yılbaşına kadar bir hedef belirledik. Birikmiş ne kadar dosya varsa sonuçlandıracağız. Kanunlara uygun olumlu veya olumsuz vatandaşa bir cevap vereceğiz. Herkes ne yapması gerektiğini bilecek. Sonra da adım adım tanıtımdan, eğitime, yatırımların önünün açılmasından şehirlerin turizme uygun planlanmasına kadar turizmdeki yeni yaklaşımımızı hayata geçireceğiz."
Sonra da yeni yaklaşımın ilk örneği olarak Kapadokya'ya ilişkin bölgesel projenin müjdesini verdi:
"Çanakkale'de olduğu gibi burada da bir Alan Başkanlığı kurmak istiyoruz. İlgili bakan arkadaşlarımızın hepsiyle konuştuk ve mutabık kaldık. Kapadokya, yetki anlamında birçok bakanlığın çakıştığı bir nokta. Alan Başkanlığı Sistemi, bunları hep birlikte ele alan bir sistem. Burada yapacağımız çalışmalarla daha hızlı ilerleyeceğiz. Bölgeyi son bir kez daha gezip, STK'larla görüşüp, bu Alan Başkanlığı sistemini gerçekleştireceğiz."
Alan Başkanlığı, bürokrasi nedeniyle uzadıkça uzayan süreci kısaltan bir sistem. Böylece vatandaş tek bir kurumla muhatap olacak. Bakan Ersoy'a göre bunun etkisi kısa sürede görülecek.
Peki vatandaş şu anda yeni bakandan ve yeni sistemden ne bekliyor?
Esnafından turizm yatırımcısına sokaktaki insan yeni sistemin de kabineye dışarıdan atanan bakanın da farkında ve ne beklediğini biliyor. Bir turizmci şöyle diyor:
"Bakan Bey işin mutfağından geldiği için umutluyuz. Tabi şunu da biliyoruz, hem hükümet sistemi hem de bakan için artık bahane yok. Biz yetki verdik şimdi sıra onlarda..."
Kapadokya peri bacalarıyla, yeraltı şehirleriyle dünyanın en güzel bölgesi ve ilgi de görüyor. Japonya'dan Brezilya'ya dünyanın her yerinden turist alıyor. Ama hâlâ bu dünya harikası bölgeye yakışmayan sorunlar var. Örneğin tarihi alanların içinden yükselen kaçak yapılaşma... Geçmişte yapılanlar bir yana daha vahimi İmar affını fırsat bilip yapanlar. .
Bakan Ersoy, kaçak yapılaşmaya son verecekleri konusunda kararlı:
"Kapadokya, turizm açısından bizim göz bebeğimiz. Biz değerini biliyoruz. Kaçak yapılaşmayı yapanlar, yanlarına kâr kalacağını sanmasınlar. Uygulamayı da hep birlikte göreceğiz. Artık konuşma değil, eylem vakti."
Bakan Ersoy'un Kapadokya gezisine Nevşehir Valisi İlhami Aktaş, Belediye Başkanı Atilla Seçen, aralarında Ömer Tosun ve Yakup Dinler'in olduğu çok sayıda iş adamı da katıldı.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA