Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MAHMUT ÖVÜR

İstanbul’da Kürt seçmen hesabı

Partilerin yerel seçimlere yönelik stratejileri henüz netleşmiş değil. Herkes birbirini kolluyor. Bir anlamda rakibin kim olacağına bakılıyor. Kuşkusuz yerel seçimlerde de genel siyasi hava, ekonomi ve dış politikadaki gelişmeler hatta parti kimliği önemli ama yerel dinamikler ve adayın sosyolojiyle ilişkisi de çok önemli.
Optimar Araştırma'nın son anketine göre, seçmenlerin yüzde 60'ı partisine, yüzde 40'ı da adaya göre oy veriyor.
Yerel seçimleri farklılaştıran da adaya göre oy veren o yüzde 40'lık seçmen.
Onlar da, adayın toplumla ilişkisine, siyasi duruşuna, etnik, dini ve hemşeri kimliğine bakıyor. Özellikle büyükşehirlerde göçmen, Karadenizli, Sivaslı, Giresunlu veya Karslı olmak yerel siyasette dikkate değer bir avantaj.
Bu seçimlerde bunlara "milliyetçi" ve "Kürt" kimlikleri de eklendi. Kimi illerde veya ilçelerde milliyetçi kimi illerde Kürt kimlikli adayların öne çıkması şaşırtıcı olmayacak.
Bunda MHP'nin yükselişe geçmesiyle büyük kentlerde HDP'nin yüksek oy almasının etkisi büyük. Tabii bu daha çok yarışı önde götürecek AK Parti ve CHP için geçerli. Bu nedenle de AK Parti-MHP ya da CHP-HDP ittifakı hâlâ gündemde.
İttifak açısından CHP'nin bir adım önde olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Çünkü CHP, HDP'nin İstanbul'daki yüzde 10 civarındaki oyuyla hem Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nı zorlayacağını hem de Esenyurt gibi ilçeleri alacağını düşünüyor.
Ancak evdeki hesap çarşıya uymayabilir.
Çünkü HDP'ye oy veren Kürtlerin hiç firesiz CHP'ye yönelmesi zor. Bu seçmenin önemli kesimi CHP'ye sıcak bakmadığı gibi yerel beklentileri de var. Buna, CHP-HDP ittifakına CHP içinden gelecek tepkileri de eklemek gerekiyor.
Bu da AK Parti'nin şansını artırıyor.
AK Parti bu seçimlerde sosyolojinin beklentilerini dikkate alarak ve bir önceki seçimde ihmal edilen kesimlerin gönlünü kazanarak, "makul" isimlerle çok yerde rahat bir seçim kazanabileceği gibi bazı ilçelerde de sürpriz yapabilir.

***


CHP kulisleri siyaset borsası gibi

CHP'de aday isimleri borsa gibi günden güne değil gün içinde bile değişebiliyor.
Örneğin İstanbul Büyükşehir adaylığı için gün içinde bile farklı isimler öne çıkabiliyor.
Sabah Akif Hamzaçebi'den söz edilirken, öğleden sonra Gürsel Tekin deniyor.
Siyaset borsasındaki son iki popüler isim ise İlhan Kesici ve Abdüllatif Şener. CHP'nin durumu gerçekten garip, son günlerde yoğun konuşulan isimlere bakın. Ankara'da milliyetçi Mansur Yavaş, İstanbul'da biri eski milliyetçi İlhan Kesici ve "milli görüşçü" Abdüllatif Şener. Aralarından CHP'li yok. "CHP neden bu hale düştü?" diye soran var mı?

CHP'ye başvuran HDP'liler
İstanbul Sultanbeyli ve Esenler'de aday bulamayan CHP'nin Esenyurt'taki aday sayısı 20'yi geçmiş durumda. Ama daha ilginç olanı siyaset kulislerinde konuşuluyor.
HDP'li kimliğiyle bilinen çok sayıda isim belediye meclis üyeliği için CHP'ye başvurdu.
Kulislerde konuşulan bu iddia doğruysa CHP-HDP ittifakının gizlenecek tarafı yok artık.

Esenyurt'a biçilmiş kaftan
Bu arada CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, aday olmayacağını açıklasa da adı yoğun biçimde Esenyurt için geçiyor. Bunun nedeni de yukarıda sözünü ettiğimiz HDP ile ittifak. Kaftancıoğlu'na bu ittifak için "biçilmiş kaftan" deniyor.
Soldan geliyor, HDP ile ilişkisi iyi ve eş tarafından Esenyurt'ta ağırlığı olan Karslı...
Ne kadar doğru bilemem, bir kısım CHP'li böyle bir beklenti içinde.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA