Türkiye'nin en iyi haber sitesi
YAŞAR ÖZAY

Eğitimin öncelikleri

Eğitim konularında şikâyetler bitmek bilmiyor. Toplumun her kesimini yakından ilgilendiren konuda her gün farklı görüşler ortaya atılıyor. İktidar yaptıkları ile övünürken, muhalefet yapılanların göstermelik olmasından iktidarı suçlu buluyor.
Bütün bu söylenenlerin politikanın bir hastalığı olduğunu varsayarak , eğitimde önceliklere ağırlık vermemiz gerekiyor. Dünya hızla değişiyor. 21. yüzyılın eğitimi kalite ve verimlilik odaklı. Yapılan araştırmalara göre, her on yılda ortalama zekâ (IQ) seviyesi 5 puan artıyor! İyileşen beslenme, genişleyen sosyal ilişkiler, hızına yetişilemeyen teknolojik iletişim bunda en büyük etken... Bu durumda bizim statik sistemlerle eğitimi sürdürmemiz en büyük yanlışımız olacaktır. Bu nedenle öncelikli hedefleri belirlememiz gerekiyor. Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, yaptığı toplantıda öncelikli hedeflerini şöyle sıraladı:
Kızların okullaşma oranı 7 yılda yüzde 87'den yüzde 97'ye çıktı ama üniversitede bu oran yüzde 14'ten ancak yüzde 26'ya yükseldi. Öncelikli hedeflerden biri, orta ve yüksek öğrenimde kız öğrenci oranını yükseltmek...
Diğer öncelikli hedef, okul öncesi eğitimi yaygınlaştırmak. Okul öncesi eğitim oranı yedi yılda yüzde 11'den yüzde 33'e çıktı ama yeterli değil. Okul öncesi eğitimi mecburi hale getirmek zorundayız.
Bakan bu arzularını dile getirirken öğretmen eğitimine de vurgu yaparak, öğretmenlerin okul bittikten sonra hiç eğitim almamasından yakındı. Hizmet içi eğitimin ancak yüzde 10'lar civarında yapıldığını, ortaya çıkan tablonun eğitimin tek taraflı eleştirilerle düzelmeyeceğini vurguladı. Öğretmeniyle, öğrencisiyle ve kurumlarıyla eğitimi başarıya götürmek istiyorsak artık eleştirilerle sorunun çözülemeyeceğinin vaktinin geçtiğini bilmemiz gerekiyor.

Katsayı formülleri

Yüksek Öğretim Kurulu'nun (YÖK) üniversiteye girişte dikkate alınan 'katsayı uygulaması'nı kaldırmasına yönelik Danıştay 8. Dairesi tarafından alınan yürütmeyi durdurma kararı bu yıl sınava girecek öğrencileri derinden yaraladı. ÖSS'ye hazırlanan öğrenciler ne yapacaklarını şaşırmış durumda. Öğrencilerle birlikte aileler de perişan. YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan'ın öğrencileri rahatlatan konuşmaları ve çözüm arayışı içinde olduklarını söylemesi biraz olsun ortamı rahatlatmış olsa bile, sorun çözüme kavuşana kadar bu rahatsızlık gündemden düşmeyecek. Yüksek Öğretim Kurulu dün toplandı ve toplantıda çözüm yolları tartışıldı. Bu konuda yapılacak düzenleme Danıştay'a yapılan itiraz kararından sonra açıklanacak. Edinilen bilgilere göre YÖK katsayı uygulamasında liselere 0.15, meslek liselerine 0.14 uygulama sistemi getirecek. Bu uygulama ile meslek liselerinin katsayı mağduru olmaları önlenmiş olacak. Uzmanlar ise katsayı uygulamasının yeni öğrenciler yerine eski öğrencilere de uygulanması halinde çıkmaza gireceğini ileri sürüyor. Bizden söylemesi...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA