Türkiye'nin en iyi haber sitesi
YAŞAR ÖZAY

Eğitim gerçekleri seslendirildi

Milli Eğitim Bakanlığı'nın "İç Denetim Faaliyet Raporu" yayımlandı. Şimdiye kadar yayınlananlar arasında en gerçekçi rapor olması bakımından 2009 raporu çok önemli. Raporun MEB sitesinde yayınlanması ise ayrı bir devrim. Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu' yu bazı konularda eleştirenler bu rapor karşısında her halde biraz düşünecektir.
Raporda bakanlık kendini sorguluyor. Tüm gerçekler gözler önüne seriliyor. Sendikaların zaman zaman yayımladığı abartılı rakamlar bu raporun gerisinde kalıyor. Raporda sistemde olması gereken öğretmen sayısının 717 bin 824 olduğu, buna rağmen mevcut öğretmen sayısının 584 bin 507'de kaldığı belirtiliyor. Raporda en büyük açığın 18 bin 373 personelle okul öncesi öğretmenlik kadrolarında olduğu dile getiriliyor.
Her zaman gündemde olan, ataması yapılan öğretmenlerin, meslek içi eğitimlerinde sorunların yaşandığı gözler önüne seriliyor. Şubat, ekim ve kasım gibi ders yılı içindeki aylarda yapılan atamaların ise hizmetleri aksattığı, binlerce öğrencinin öğretmensiz kalmasına neden olduğu, ücretli öğretmenlerle bu açığın kapatılmasının eğitim adına fayda sağlamadığı belirtiliyor.
Raporda öğretmenlerin, bölgeler ve okullar düzeyinde dengeli dağılımın sağlanamadığı gerçeği, önemli bir sorun olarak yerini alıyor. Özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki öğretmenlerin bu bölgelerde kalmak istemediğinden, sürekli bölgeye atama yapılmasına rağmen oradaki öğretmen açığının bir türlü giderilemediğinden yakınılıyor.
Okul müdürlerinin sürekli değişen yönetmelik yüzünden görevlerini tam yapmaktan kaçındıkları belirtilen raporda, 9 bin okulda vekil müdür bulunduğu, müdürü atanmayan 7 bin 500 okul olduğu, 26 bin eğitim kurumunda hizmetli bulunmadığı ifade ediliyor.
Açıkça söylemek gerekirse tüm bu sorunları çözecek olan Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu'nun işi zor. Ama bu raporu tüm şeffaflığı ile bakanlık sitesinde yayımlatan bir bakanın, sorunları da aynı hassasiyetle çözeceğine yürekten inanıyorum.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA