Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖZGÜR ÇAKIR

Yaz geçer, müzik kalır

Bazı müzisyenler ve şarkılar 'mevsim meyvesi' muamelesi görmeyi gerçekten hak ederler. Hareketli ve dünya müziği kategorisindeki müzikleri de yaza ait görmeyi tercih etme eğilimi hep ağır basar. Halbuki kaliteli müziklerin ruhu mevsimsiz olur.
Plak şirketleri de şu sıralar her yaz olduğu gibi birbiri ardına hareketli albümler yayınlıyor. Bu türden yeni albümler arasında ise iki tanesi öne çıkıyor. İlki Araf Volume 1. Albüm, Beyoğlu'nda Balo Sokak'ta yıllardır canlı veya kayıt olarak çalınan dünya müzikleriyle özgün bir mekân olan Araf'ın müzik seçkilerinden oluşuyor.
Kuzey Afrika'dan Meksika'ya, Akdeniz'den, Karadeniz'e ve Balkanlara kadar uzanan ve daha önce duyduğunuz ama belki de orjinal hallerini ilk defa dinleyeceğiniz sürprizlerle dolu bir albüm. Seçkide ayrıca Türkiye'den Merdiven topluluğunun Tamburada parçası ve Kazım Koyuncu'nun Ella isimli Hemşin türküsü de yer alıyor.

'Kardeş Dünya Türküleri'
Klasik toplama albümlerden farklı olarak parçaların sıralanışındaki özen hemen dikkat çekiyor. Araf Volume 1, onlarca farklı enstrümanın dünyanın farklı bölgelerinden müziklerin dönüp dolaşıp bir yerde aynı köke sahip olduklarını, salsa, polka, horon, çingene ve klezmer ezgilerinin el ele dans edebiliklerini gösteren bir tür 'dünya kardeş türküleri' albümü olmuş.
Diğer albüm ise Engin Gürkey'in kurduğu Nabız topluluğunun Balkanist adlı çalışması.
Rap solisti Ayben'in konuk sanatçı olarak seslendirdiği Romano Hip Hop isimli parçayla müthiş bir giriş yapan albümün hızı neredeyse hiç düşmüyor. Albümdeki tuba, trompet, saksafon, klarnet ve kemanların birbirleriyle uyumu ve başarılı düzenlemeler keyifli bir Balkanlar gezisindeymişsiniz hissi uyandırıyor.
Önümüzdeki günlerde tatil yörelerinde ve eğlence mekanlarında sezonun yazlık albümleri ve parçaları iki üç ay boyunca sonuna kadar tüketilecek. Şarkıların sözleri ve ritimleri sevmesek bile kulağımızda çınlayacak. Üstelik şarkıların çoğu değil önümüzdeki yaz, eylül ekim aylarında bile hatırlanmayacak. Araf Volume 1 ve Balkanist albümleri ise enstrüman zenginlikleri, hareketli yapıları ve başarılı düzenlemeleriyle dört mevsim boyunca keyfine varabileceğiniz çalışmalar.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA