Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖZGÜR ÇAKIR

Moby usulü gündoğumu

Büyük büyük amcası modern dünya edebiyatının başyapıtlarından biri kabul edilen Moby Dick'in yazarı Herman Melville, Moby'nin bugüne kadar yaptığı çalışmaları dinleyebilme imkanı bulsaydı yeni başyapıtlar üretecek ilhamı alır mıydı? Bunu bilmiyoruz ama, sanatçının geçen günlerde yayınlanan dokuzuncu ve son albümü Wait For Me herkese ilham verecek nitelikte.
Albümleri milyonlarca satan müzisyen, adını olmasa bile melodilerini önemli markalara ait reklam müzikleriyle bile ulaştırdı. Ya da dans pistleri onun müzikleriyle coştu. Moby'nin son albümü Wait For Me ise önceki çalışmalarına pek benzemiyor. Ambians müzikleriyle bezenmiş albüm, müzizyenin bugüne kadar yaptığı en karanlık ve içine dönük iş olmuş. Wait For Me, bir film müziği havasında başlıyor ve ilerliyor. Dikkatle dinlendiğinde gözününüzün önünden kolayca kendi hayatınıza ve etrafınıza dair kareler geçirebiliyor.
Kendi evinde yaptığı işleri dinlemeye alışık olduğumuz Moby, bu sefer evde fazla yalnız kalmış olacak ki bilgisayarındaki hüzün, kırılganlık ve kasvet tuşlarına fazla basmış. Alelade bir dinleyişle standart gelebilecek melodilere dikkat kesildiğinizde, bilgisayar 'sample'ları ve orkestrasyonunun nasıl özenle düzenlendiğini duyabiliyorsunuz.

Bir filmin açılışı misâli
Koca bir orkestranın bir filme giriş yapması gibi başlayan albüm, yavaş yavaş karanlığıyla sizi içinize çekiyor. Shot in The Back of The Head minimal ama kasvetli yapısıyla buna iyi bir örnek. Albüm boyunca bazı parçalara eşlik eden vokallerde de gereksiz hiç bir ayrıntı yok. Study War parçasında Nina Simone'un sesindeki samimiyeti anımsatan kadın vokal parçayı Moby'nin bugüne kadar ki en iyi işlerinden biri haline getirmiş. Mistake ise albümün en hareketli parçası. A Seated Night ise albüme zorlamadan mistik bir hava katmış.
Moby kentin betonormanı arasında bilgisayarının başında gündoğumlarını izlemiş gibi. Wait For Me'deki şarkılar bütün kasvetine rağmen karanlıkta sızan küçük ışıkları biriktiren ya da o ışığa doğru yürümeye çalışmayı anlatan melodilerle dolu bir çalışma olmuş. Moby'nin karanlıktan aydınlığa çıkışını merak ediyorsanız, bu albüm dinlemeye değer.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA