Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SÖZÜN ÖZÜ ÖZLEM DOĞANER

İstanbul’un Girişimci Ruhu

Türkiye nüfusunun yüzde 20'si İstanbul'da yaşıyor. TÜİK verilerine göre, 2016 sonu itibariyle nüfus 14 milyon 657 bin, resmi olmayan tahminlere göre 20 milyonu aşıyor. Bu rakam dünyadaki 140 ülkeden daha kalabalık bir metropolde yaşadığımızı gösteriyor.
Son yıllarda kimilerini kaçırsa da hala her gün yüzlerce göç alan, gençlerin umut kapısı İstanbul…
Bu nedenle gençlerin girişimci ruhu diğer birçok şehirden çok daha fazla vücut bulma şansını yakalıyor.
İşte bu ruhu beslemek için de İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA) son yıllarda önemli bir rol üstleniyor. Bunun sonucunda da Avrupa Komisyonu tarafından düzenlenen Avrupa Girişimciliği Teşvik Ödülleri yarışmasında 'girişimcilik ruhu' kategorisinde İSTKA'nın Gençlerin Girişimcilik, Beceri ve Geleceklerini Destekleme Mali Destek Programı Türkiye adına aday gösterildi.
Aslen son yıllarda iyice su yüzüne çıkan samimiyetsizliklerinden sonra Avrupa bu ödülü Türkiye'ye verir mi?
Bu hiç de önemli değil ama girişimcilik ruhunu desteklemek en büyük değerimiz olan genç nüfusumuz için önemli. Ajansın Genel Sekreteri Özgül Özkan Yavuz "Biz İstanbul'un girişimci ruhunu beslemek için çalıştık" diyor.
Peki ne yapıyor İSTKA?
Yavuz, "Ekonomide katma değeri yüksek sektörlerin İstanbul ekonomisi içindeki ağırlığının artmasının yanında sosyal hayatı da iyileştirmek, kolaylaştırmak için çalışıyoruz. İlk desteğimizi verdiğimiz 2010 yılından bu yana 402'si ekonomik kalkınmaya, 308'i sosyal kalkınmaya yönelik 710 projeyi destekledik" diyor. Gençlerin, işsizlik, yoksulluk ve bunların yol açtığı olumsuzluklardan girişimcilik ile çıkış yolu bulabilecekleri fikrinden yola çıkan İSTKA, genç girişimciliğini odak konusu olarak benimsemiş.
Ödüle aday gösterilen program ise ulusal ve bölgesel destek programları içerisinde özellikle gençleri odağına alarak girişimcilik ruhunu ve kültürünü geliştirmeyi hedefleyen ilk mali destek programı olma özelliğini taşıyor.
Yavuz, çarpan etkisisiyle 352 kurumun işbirliği yaptığı programla sosyoekonomik açıdan farklılık gösteren 13 ilçede 19 merkez kurulmasını sağladıklarını vurguluyor.
"Etki alanı İstanbul'un geneline yayıldı. 11 bin 436 gencimiz 15 bin 900 saati bulan eğitimlerden faydalandı" diyor.
Verilen destekler bir yana genç girişimciliği konusunda farkındalık oluşturmak gerçekten çok önemli.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA